Slurp jij graag kennis op over kunstmatige intelligentie? En gebruik je deze kennis als inspiratie om na te denken over uitdagingen van de toekomst? Dan zit je bij deze opleiding op de juiste plek!
De studie Technische Informatica past bij je als:
je interesse hebt in alles wat met techniek en informatica te maken heeft. Tijdens de opleiding breid je stap voor stap je kennis uit door alle vakken, uitdagende opdrachten, stages en minors. Na vier jaar spreek je met gemak diverse programmeertalen, heb je verstand van hardware én software en ben je een meester in het koppelen van apparaten aan computers.
je uitblinkt in out-of-the-box denken. Als creatieve geest kun je je hart ophalen bij deze opleiding. Je bedenkt hightech oplossingen voor problemen. Zo help je bijvoorbeeld boeren aan een slimme robot met supercamera’s om zieke gewassen te herkennen en onschadelijk te maken. Of je houdt je bezig met de uitdagingen rondom de energietransitie.
je graag je eigen draai geeft aan wat je leert. Je krijgt veel vrijheid om te ontdekken waar je talenten liggen, waarmee je een stevige basis legt voor jouw toekomst.
Als je hbo Technische Informatica studeert, werk je met je hoofd én met je handen. Je leert hoe je computers en apparaten aan elkaar koppelt en gaat aan de slag met programmeren van software.
De studie hbo Technische Informatica duurt vier jaar. Stap voor stap krijg jij steeds meer kennis van slimme apparaten, robotica, elektronica, computersystemen, programmeertalen en digitale technieken. Ook raak je steeds meer vertrouwd met noodzakelijke vaardigheden. Zo leer je hoe je een onderzoek uitvoert en hoe je creatief en oplossingsgericht kan denken en werken.
De studie kent vier verschillende fasen:
Leren op verschillende manieren
Iedere dag op de Hogeschool Inholland ziet er anders uit. De ene dag zit je ’s morgens in een collegezaal en maak je aantekeningen bij een hoorcollege. ’s Middags werk je in kleine groepjes aan een project tijdens een werkcollege. De volgende dag volg je een practicum en werk je individueel verder aan een eigen project.
Aantonen dat je de lesstof beheerst, gebeurt ook op verschillende manieren: er zijn schriftelijke tentamens, afsluitende opdrachten, verslagen en mondelinge presentaties.
Twijfel je nog?
Met Technische Informatica kies je een mooie studie. En toch heb je nog twijfels. Je wilt zeker iets in de richting van ICT doen, maar is Technische Informatica de juiste afslag? Hogeschool Inholland heeft nog twee andere ICT-opleidingen, elk met een eigen focus. Neem eens een kijkje op die opleidingspagina’s:
Je kunt ook altijd contact opnemen met Hogeschool Inholland om je twijfels te bespreken. Scroll naar beneden voor de contactgegevens.
In het eerste jaar oriënteer je je op het brede ICT-werkveld. Je krijgt algemene vakken en specifieke vakken. Ook staan er verschillende projecten op het programma, zoals het maken van een robotauto binnen de robotica. Of het aansturen en uitlezen van een apparaat via een zelf ontwikkelde website binnen de domotica. Binnen deze projecten krijg je alle vrijheid om je eigen accenten te leggen.
Voorbeelden van vakken :
In het tweede jaar zet jij je tanden in twee projecten: embedded systems en robotica. Binnen deze projecten mag je zelf een onderwerp aandragen om mee aan de slag te gaan. Je gaat verder met wiskunde bij de vakken lineaire algebra en de grafentheorie. Deze wiskundekennis helpt je bij het oplossen van vraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van robotica. En je komt meer te weten over elektronica.
Voorbeelden van vakken:
In de eerste maanden van het derde jaar ga je op pad. Tijd voor een leerzame stage op het gebied van creatieve technologie! Waar? Dat is helemaal aan jou. In de stageperiode werk je aan een gerichte opdracht. Je krijgt zo een goed beeld van een mogelijke toekomstige werkplek.
Na je stage volg je een minor: smart society systems. Oftewel: de maatschappij waarin je overal slimme apparaten tegenkomt. Lukt iets niet linksom? Dan probeer jij het rechtsom! Binnen deze minor ben je innovatief en creatief bezig met software en hardware. Ook werk je samen met collegastudenten van bijvoorbeeld de studies werktuigbouwkunde of elektrotechniek.
Het eerste half jaar van het vierde jaar is een verdieping en afronding van je studie, zodat je klaar bent om je zelfstandig te bewijzen tijdens je afstudeerstage.
Je sluit de studie af met een afstudeerstage, waarbij je opgedane kennis toepast en verder uitbreidt binnen een gekozen onderwerp.
Bachelor of Science
Afgestudeerd? Bij je diploma hoort ook een mooie titel die je voor eeuwig achter je naam mag plakken: BSc, oftewel Bachelor of Science. Je kunt ook ing. (ingenieur) vóór je naam zetten.
Heb je interesse in robotica en domotica? De hbo-opleiding Technische Informatica geeft je veel input!
Robotica
Meteen in het eerste kwartaal van de opleiding dompelt de Hogeschool Inholland je onder in de wereld van de robotica. In dat roboticaproject ga je samen met een medestudent een robotauto ontwerpen, bouwen, programmeren en documenteren. In het tweede jaar staat er ook een roboticaproject op de planning. Samen met een medestudent kies je nu zelf wat voor robot jullie willen ontwikkelen. Een robot die hulp biedt in de thuiszorg, een robot die de ruimte ingaat voor metingen of een robot die met gevaarlijke stoffen kan werken. Welke impact heeft jouw robot op de maatschappij?
Domotica
Stel je voor dat je een slim verwarmingssysteem wilt maken. Een verwarmingssysteem dat zelf nadenkt over wanneer het aan- en uitgaat. Hoe pak je zoiets aan? Waarom en wanneer gaat het apparaat aan en uit? Hoe gebeurt dat? Welke hardware en elektronica heb je daarvoor nodig? Hoe programmeer je de computer om de juiste elektrische signalen te begrijpen en te genereren? Met kennis van domotica help je om het leven in huis steeds een stukje gemakkelijker te maken.
Heb je behoefte aan persoonlijke begeleiding tijdens je studie? Studiecoaches en vakdocenten staan altijd voor je klaar. Je kunt op vaste momenten bij hen terecht met vragen over de studie. Ze monitoren samen met jou je voortgang, geven studietips en helpen je met plannen als jij daar behoefte aan hebt. Bij de studentendecaan kun je terecht met persoonlijke vragen. De decaan kan vrijstellingen regelen en individuele afspraken maken over regels.
Wil je graag meer van de wereld zien en eens een kijkje nemen hoe het er in een buitenlands bedrijf aan toegaat? Verenig het nuttige met het aangename! In jaar 3 en 4 kun je kiezen voor een stage of afstudeeropdracht in het buitenland. Dit is een mooie start van een internationale loopbaan.