"Het meest bijzondere aan dit project is de samenwerking tussen twee verschillende opleidingen en het bedrijfsleven."
Studenten van Inholland zijn ondernemend, ambitieus en innovatief. Zij laten dit zien door de vele projecten die zij doen, vaak in opdracht van het werkveld en met een grote maatschappelijke betrokkenheid. Om te laten zien hoe trots we zijn op onze studenten zijn we de campagne Student in Beeld begonnen om onze studenten in beeld te brengen. Deze keer maken we kennis met Arnoud, Mark, Tim en Guillermo, studenten Biotechnologie en Tuinbouw & Agribusiness.
“Wij hadden nooit verwacht dat we zo veel konden betekenen voor een bedrijf”, zegt Guillermo Griffith over een multidisciplinaire experiment dat hij met Arnoud, Tim en Mark uitvoerde voor paprikaveredelingsbedrijf Westland Seeds. De studenten Biotechnologie en Tuinbouw & Agribusiness van Inholland Amsterdam en Inholland Delft laten met de resultaten zien dat moleculaire veredeling een belangrijke innovatie is voor het bedrijfsleven.
De studenten kregen de opdracht van Westland Seeds om een DNA-test te ontwikkelen om de aanwezigheid van ziekte resistentie in hun paprika's aan te tonen. Frank van der Helm, docent-expert Tuinbouw, legt uit dat dit sneller en eenvoudiger is dan de huidige methode, de ‘biotoets’. “Daarnaast is het een grote innovatie omdat het bedrijf in het veredelingsproces nu nog geen DNA-testen gebruikt.”
Iwan van Vliet, projectleider Westland Seeds, voegt daar aan toe: “Het meest bijzondere aan dit project is de samenwerking tussen twee verschillende opleidingen en het bedrijfsleven waarbij er praktisch onderzoek gedaan is met een veldproef én DNA-onderzoek. Dit is volledig uniek en nog niet eerder gebeurd!”
“Wij zijn verder gegaan na dit succes en zijn inmiddels een nieuwe samenwerking gestart met Inholland, een erg prettige samenwerking voor alle partijen. Er wordt een goede koppeling gemaakt van theorie met de studenten en de praktijk, alles onder begeleiding van twee docenten met verstand van zaken.”
Arnoud Verhoef vertelt dat de twee projecten parallel aan elkaar liepen. “De andere groep studenten uit Amsterdam ging aan de slag met de ontwikkeling van de DNA-test, terwijl wij de biotoets uitvoerden met hetzelfde plantmateriaal. Om er zeker van te zijn dat de DNA-test ook daadwerkelijk de ziekteresistentie aantoonde. Daarnaast hebben wij de biotoets geoptimaliseerd omdat die vaak lastiger uit te voeren is en de resultaten niet altijd eenduidig zijn.”
Beide experimenten zijn 'blind' uitgevoerd. Dat wil zeggen dat niemand de resultaten van de ander wist zodat de groepen elkaar niet konden beïnvloeden. “Dat was voor mij ook het leukste van deze opdracht”, zegt Arnoud. “Samen iets voor elkaar krijgen, zonder direct samen te werken met de studenten van een andere opleiding. Vooral tijdens de eindpresentatie werd duidelijk dat we bijzonder werk verricht hebben.”
“Het was ontzettend spannend om de resultaten van de biotoets en de DNA-test met elkaar te vergelijken, zegt Frank van der Helm. “Alleen als de resultaten van beide groepen naadloos op elkaar aansloten, was het bewijs geleverd dat de nieuw ontwikkelde DNA-test de ziekte resistentie foutloos kon aantonen. De vergelijking van de twee experimenten kwam bijna 100 procent overeen, wat betekent dat beide onderzoeken succesvol uitgevoerd zijn.De bijdrage van studenten met verschillende achtergronden was van essentieel belang. Zij deden onderzoek in hun eigen discipline, maar juist door die combinatie van resultaten werd het een succes.”
Nelleke Kreike, lector Green Biotechnology legt uit dat dit project een belangrijk uithangbord is voor nieuwe projecten met andere veredelaars. “Dit zorgvuldig opgezette en multidisciplinair experiment met bruikbare resultaten laat zien dat moleculaire veredeling een belangrijke innovatie is voor het bedrijfsleven. Inholland is een betrouwbare partner om dit soort onderzoek naar biotoetsen en nieuwe DNA-testen uit te laten voeren”.
Lees alle andere verhalen op inholland.nl/studentinbeeld.