Verpleegkunde deeltijd

Kun jij je eigen leerroute uitstippelen en wat je leert op jezelf betrekken?

Hbo Verpleegkunde deeltijd

Voor wie

Werk je al langere tijd in de zorg, maar wil je nu op hbo-niveau, evidence based je werk kunnen doen? Wil je je verder ontwikkelen in klinisch redeneren en verpleegkundig leiderschap? Wil je beter onderbouwd voorlichting geven, met collega’s goede zorg organiseren en hen coachen? Of kom je van buiten de zorg en gooi je het roer om? Steek je graag de handen uit de mouwen en wil je van betekenis zijn voor mensen die zorg nodig hebben?

Wat jouw achtergrond ook is, voor de flexibele deeltijdopleiding ben jij bereid hard te studeren. Want naast je werk zul je tijd moeten vrijmaken om de theorie in te duiken, die je vervolgens weer toepast op je werk. Daar is discipline en doorzettingsvermogen voor nodig, maar ook zelfreflectie en zelfstandigheid: kun jij je eigen leerroute uitstippelen en wat je leert op jezelf betrekken? Luister ook naar jezelf: wanneer is het verstandig je studietempo te versnellen, wanneer te vertragen. Lukt jou dat, dan staat je een mooie periode van persoonlijke en professionele groei te wachten waar je met trots op kunt terugkijken.

Studieprogramma Verpleegkunde deeltijd

De deeltijdopleiding Verpleegkunde is op maat gemaakt. Je volgt je eigen leerroute, vooral op de werkvloer, en afgestemd op jouw eerder verworven competenties. Samen met ons bepaal je wanneer je wat studeert en hoe je dat doet. Werkend leren dus wanneer jij eraan toe bent.

Opleiding op maat

Opleiding op maat

Met de deeltijdopleiding Verpleegkunde kies je voor de meest individuele, flexibele route naar jouw hbo-diploma. Jij werkt minimaal 16 uur in de zorg. In overleg met jouw werkgever start je een op maat gemaakt programma. Daarbij houden we rekening met je eerder verworven competenties (EVC’s): jouw kennis en ervaring als verpleegkundige.

Wanneer je bijvoorbeeld al een mbo-opleiding Verpleegkunde hebt gevolgd, dan kom je in aanmerking voor vrijstelling van drie modules van 10 studiepunten (EC's). Heb je daarnaast nog aanvullende opleidingen gevolgd, dan kun je daarvoor nog extra vrijstellingen aanvragen. Zo maak je optimaal gebruik van kennis en vaardigheden die je al hebt. Hoe kun je je verworven competenties, zoals je technische vaardigheden, bijvoorbeeld inzetten om je leerroute te optimaliseren?

Leergemeenschap
Met elkaar leer je meer dan alleen. Vandaar dat je naast jouw individuele programma op maat met andere studenten en praktijkdeskundigen in verschillende omgevingen kunt leren: online, op een van onze locaties, op je eigen werkplek en tijdens de opleidingsbijeenkomsten. Een prachtige kans om een eigen netwerk van zorgprofessionals op te bouwen waar je extra veel van kunt leren.

Je bent onderdeel van een leergemeenschap van vakgenoten. Waar je niet alleen kennis opdoet maar ook kennis brengt. Bij ons op locatie proef je de informele sfeer waar ruimte is voor alle achtergronden: een diversiteit waardoor we veel van elkaar leren.

Persoonlijk en flexibel programma

Persoonlijk en flexibel programma

Zoals jij leert de mens in de zorg centraal te stellen, zo stellen wij jou centraal. We hebben oog voor jou vanaf onze eerste kennismaking. Wie ben je, wat is je achtergrond, wat wil je bereiken? Met een persoonlijke studieroute begeleiden wij je tot de finish. Dichtbij, ook als je op afstand leert. Laat weten waar je het tempo wilt aanpassen, de studieroute wil veranderen. Wij hebben begrip voor jouw situatie met een drukke baan, opleiding en privéleven. Weet dat we je motiveren en dat je er niet alleen voor staat.

Op basis van de kennis en vaardigheden die je al hebt, stel je in samenspraak met ons een persoonlijk studieprogramma samen. Met je eigen leercoach bespreek je een leerplan waarin je zelf je studievolgorde en -tempo bepaalt. Zo kun je versnellen of juist verdiepen. Je bent regisseur van je eigen leerproces. Met je leercoach plan je regelmatig gesprekken met betrekking tot persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Op je eigen werkplek
Deze deeltijdopleiding is heel flexibel; het grootste deel van je studie vindt plaats bij jou op de werkvloer. Al werkend leer je dus. Jij bent de regisseur van je eigen leerproces. Jij bepaalt zelf hoe, waar, wanneer en met wie je wilt leren. Uiteraard passend bij jouw persoon, context en levenservaring.

Studieopbouw

Studieopbouw

De theorie pas je toe op je werkplek onder begeleiding van een hbo-verpleegkundige, jouw werkveldcoach. Zo verwerf je stap voor stap nieuwe competenties. Je leert bijvoorbeeld verpleegkundige processen uitvoeren en beschrijven, weet hoe je onderbouwd voorlichting, advies en instructies geeft, hoe je onderzoek uitvoert, kwaliteitszorg implementeert en collega’s coacht. Je gaat evidence based en onderzoekend te werk. Je krijgt met alle richtingen in de zorg te maken: voor oud en jong, cure en care, de psychische en fysieke kant.

Thema’s
Je volgt een studieprogramma dat bestaat uit acht eenheden van leeruitkomsten. Per eenheid van 30 EC komen een aantal modules aan bod. Deze modules zijn opbouwend in niveau van propedeuse- tot bachelorniveau.

De eenheden hebben de volgende thema’s:

  • Persoonlijke en Professionele Ontwikkeling (PPO)
  • Klinisch Redeneren (KR)
  • Organiseren van Zorg (OvZ)
  • GezondheidsBevordering (GB)
  • Verpleegkundig Advies (VAD)
  • Verpleegkundig Leiderschap (VL)
  • Uitvoeren van Zorg (UvZ)

Daarnaast staat je persoonlijke ontwikkeling en je professionele ontwikkeling centraal en krijg je mogelijkheid om je keuze-eenheid te volgen. Hiermee kleur je je eigen profiel in.

Bachelor of Science
Heb je dit alles met succes afgerond. Gefeliciteerd, je mag jezelf Bachelor of Science noemen! Je schrijft je nu ook in in het BIG-register. Met de inschrijving mag je het werk van hbo-verpleegkundige uitvoeren en de beschermde titel van verpleegkundige voeren.

Opleidingsvarianten

Opleidingsvarianten per locatie

Amsterdam
In Amsterdam kun je de opleiding Verpleegkunde voltijddeeltijd en duaal deeltijd volgen. Ook kun je in de hoofdstad het honoursprogramma Technische Verpleegkunde volgen. In Amsterdam wordt al het onderwijs (van hbo- tot masterniveau) gegeven in één gebouw aan De Boelelaan, op steenworp afstand van Amsterdam UMC, locatie VUmc: goed bereikbaar met tram, trein, metro en bus.

Alkmaar
In Alkmaar kun je de voltijd-, de duale deeltijd en de deeltijdvariant volgen. Op deze locatie kun je gratis parkeren. We bieden hier ook het honoursprogramma Technische Verpleegkunde, waarvan de fysieke lessen in Amsterdam zijn.

 

 

Module Klinisch Redeneren

Module Klinisch Redeneren

Als verpleegkundige geef je de best mogelijke zorg aan zorgvragers. Het is daarbij belangrijk om zorgsituaties goed te interpreteren, zodat je de best onderbouwde verpleegkundige handelingen kunt uitvoeren.

Door de juiste vragen te stellen aan de zorgvrager kom je erachter wat er precies aan de hand is en wat de wens van de patiënt is, zodat je samen kunt beslissen welke zorg passend is. Hierbij gebruik je de literatuur om je handelen te onderbouwen. Klinisch redeneren is de basiscompetentie van iedere verpleegkundige.

Lees meer over de module Klinisch Redeneren

Extra keuzeprogramma Acute Zorg

Extra keuzeprogramma Acute Zorg 

Wil je later werken in de acute of intensieve zorg, zoals op afdelingen als de acute opname afdeling, spoedeisende hulp of de intensive care? Wij besteden op verschillende manieren aandacht aan de acute zorg binnen de opleiding verpleegkunde.

Keuzevak Basis Acute zorg (BAZ)

De BAZ richt zich op de zorg voor de patiënt met vitaal bedreigde functies. Tegenwoordig wordt de BAZ vaak als basis voor verdere specialisatie naar bijvoorbeeld spoedeisende hulp of intensive care gezien. 

Dit theoretische keuzevak ‘Basis Acute Zorg’ bestaat uit 10 weken (15 EC; 420 studie-uren) en wordt aangeboden in de bachelor fase (4e schooljaar) aan studenten van de opleiding Hbo-verpleegkunde bij Hogeschool Inholland en via ‘Kies op maat’ voor studenten die bij Hogeschool Inholland deze minor willen doen.  

Met dit keuzevak vergroot en verdiep je jouw kennis en vaardigheden ter voorbereiding op een functie binnen de acute zorg. Dit betekent dat je leert om zorg te dragen aan patiënten met verstoorde vitale functies. Stel je eens voor dat een patiënt een lage bloeddruk en een hoge hartslag heeft. Waar moet je op letten bij deze patiënt? Hoe zou het kunnen komen dat de bloeddruk laag is en de hartslag hoog? Dit en nog veel meer leer je tijdens dit keuzevak. De inhoud is gebaseerd op CZO flexlevel: BAZ Basis acute Zorg. 

Dit keuzevak wordt alleen vanuit de theorie aangeboden, waarbij wel gebruik wordt gemaakt van beroepsauthentieke situaties, dat wil zeggen dat we veel scenariotrainingen doen tijdens het keuzevak waarin je aan de hand van gesimuleerde situaties leert te denken en handelen als een BAZ-verpleegkundige. Dit is ook een keuzevak zonder stage. 

Na het volgen van dit keuzevak beheers je de volgende vaardigheden: 

Controleren en onderhouden van de werkplek in de acute setting 

Zorgdragen voor de eerste (initiële) opvang van een zorgvrager binnen de acute setting 

Laagcomplexe zorg verlenen aan een zorgvrager binnen de acute setting 

Middencomplexe zorg verlenen aan een zorgvrager binnen de acute setting 

Keuzevak Technische Verpleegkunde (TV) met stages op acute afdelingen

TV is een keuzevak dat je in jaar 3 en 4 kunt volgen. Onderdeel van TV is het keuzevak BAZ. Bovenop de theorie van de BAZ ga je je nog verder verdiepen in de zorg voor patiënten die acuut zorg nodig hebben.  

Met dit keuzevak vergroot en verdiep je jouw biomedische kennis en kun je op complexer niveau klinisch redeneren en ben je verpleegkundig vaardig in handelingen die op deze afdelingen voorkomen. Hiermee leer je opvang en zorg te bieden aan patiënten die acute of intensieve zorg nodig hebben. Denk aan patiënten die een levensbedreigend probleem hebben in de ademhaling of bloedcirculatie of een ongeval hebben gehad. 

Je krijgt ongeveer iedere lesdag praktijklessen en trainingen waarin je bepaalde scenario’s oefent.   

Stage

Je loopt tweemaal een stage van twintig weken. Alleen TV-studenten kunnen als stagiair terecht op gespecialiseerde afdelingen in acute en intensieve zorg in het ziekenhuis. Denk bijvoorbeeld aan de dialyse, acute-opnameafdeling, Coronary Care Unit (CCU), eerste hart- en longhulp, spoedeisende hulp of intensive care.* Ook hebben we stageplaatsen buiten het ziekenhuis bij de technische thuiszorg en de ambulance.

We bieden stageplaatsen in instellingen zoals:

  • AUMC, locatie VU en AMC
  • OLVG, locatie West
  • Zaans Medisch Centrum
  • Spaarne Gasthuis
  • BovenIJ ziekenhuis
  • De Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar en Den Helder
  • Witte Kruis Ambulancedienst

*Bij een tekort aan stageplaatsen kan het zijn dat je op een reguliere verpleegafdeling gaat stagelopen.

Dit keuzevak vraagt meer tijd en energie van jou als student, omdat dit keuzevak niet in tien of twintig weken wordt aangeboden, maar dus verdeeld is over tachtig weken onderwijs. Dat houdt wel in dat jij het rustiger hebt tijdens perioden waarin de andere keuzevakken worden aangeboden.

Let op: je wordt niet zomaar toegelaten tot TV. Voor dit keuzevak moet je al je stages en bepaalde toetsen hebben behaald. Daarnaast leg je uit waarom je TV wilt gaan doen, want het is best pittig. Als beloning krijg je de unieke kans om stage te lopen in de acuut-intensieve zorg en met TV krijg je vrijstellingen bij een verpleegkundige vervolgopleiding. 

Contact

Heb je vragen over het keuzevak Technische Verpleegkunde? Stuur dan een mail naar: technischeverpleegkunde@inholland.nl 

Keuzevakken

Keuzevakken 

In het vierdejaar kun je een eigen uitstroomprofiel samenstellen. Je kiest zelf een stageplaats en een van de keuzevakken die het beste past bij jouw toekomst in de zorg.Waar zou jij je verder in willen verdiepen? Wat past het beste bij jou? 

Keuzevak verpleegkundig vakmanschap

Verpleegkundig vakmanschap is een keuzevak waarvan je de inhoud naar eigen inzicht kunt vormgeven, zolang het maar relevant is voor de verpleegkunde. Zo kun je een extra stage lopen, onderzoek doen of congressen bijwonen. Het leuke van verpleegkundig vakmanschap is dat je al vroeg in je opleiding met deze activiteiten kunt beginnen. Dus als je al snel heel actief bent, kunje dit keuzevak al voor een deel afronden. 

Keuzevak moderne dementie

Je richt je op de dementiezorg binnen een zorginstelling. Je analyseert de zorg en kijkt hoe die kan verbeteren. Ook ga je in gesprek met een persoon met dementie en met een mantelzorger: een familielid of een andere bekende die de persoon met dementie helpt verzorgen. Je gaat na hoe deze mensen het beste kunnen worden ondersteund. Ondertussen ontwikkel jij jouw visie op dementie en laat je zien hoe vernieuwend je kunt zijn om de dementiezorg verder te verbeteren.  

Keuzevak complexe ggz

In dit keuzevak focus je volledig op de behandeling en begeleiding van mensen met complexe psychiatrische problemen. Je ontwikkelt extra vaardigheden om mensen die uit balans of in crisis zijn goed te kunnen ondersteunen. Zo leer je tijdens trainingen bijvoorbeeld om iemand die heel psychotisch is te kunnen helpen en leer je de juiste vragen te stellen als iemand suïcidaal is. Ook leer je de regie te voeren over de zorg die ze krijgen. 

Keuzevak praktijkondersteuner huisarts (POH) 

Als POH verzorg je binnen een huisartsenpraktijk spreekuren en geef je zorg voor een heel diverse groep patiënten. In dit keuzeonderdeel bereid je je voor op dit gevarieerde werk. Je doet niet alleen kennis op maar je leert ook voorlichting geven aan mensen met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes en astma. Mooi is dat je na afronding van dit keuzevak de verkorte opleiding tot POH kunt volgen bij Inholland Academy. 

Keuzevak crossing borders 

Volg deze minor van onze opleiding Social Work. Je gaat online superinteressante gesprekken aan over gezondheidszorg met studenten uit de Verenigde Staten, Duitsland en Noorwegen. Wees niet bang: je Engels hoeft echt niet fantastisch zijn. Doe actief mee, maak een projectopdracht en schrijf een artikel. We sluiten af met een gezellige en leerzame ontmoetingsweek. 

Keuzevak international nursing 

Wil je een buitenlandstage doen als keuzevak? Ga je voor zo’n onvergetelijke beleving? Wij geven jou de kans. De hele wereld ligt open voor je: van Europa tot Australië, van de Cariben en Zuid-Amerika tot Afrika en Azië. Wij hebben de contacten, maar jij regelt je stage in principe zelf. Daarbij is het uitgangspunt dat je samen met een maatje gaat. Je bouwt zo niet alleen aan een mooi cv, maar het is ook een unieke levenservaring waarin jij je persoonlijk ontwikkelt, buiten je comfortzone treedt en jezelf leert kennen in de omgang met andere culturen. 

Interdisciplinaire minors

Ben jij er klaar voor om je kennis echt tot leven te brengen? Impact te maken op dingen die ertoe doen? Als young professional samen te werken met ondernemers, gemeenten, bewoners, onderzoekers en studenten van verschillende opleidingen? Je bent welkom bij de interdisciplinaire minoren van Inholland. Ook voor jou als student Verpleegkunde zijn er diverse minoren die interessant voor je kunnen zijn.  

Keuzevak bij een andere hogeschool 

Je kunt ook een keuzevak (van 15 of 30 EC (studiepunten)) bij een andere hogeschool volgen. Belangrijk is dat het keuzevak een directe relatie heeft met verpleegkunde. Inholland betaalt de opleidingskosten, dus het kost jou niets extra’s. 

Open Avond 6 november

Meld je aan!

Nieuws vanuit de opleiding Verpleegkunde

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228