Verpleegkunde duaal

Je kijkt verder dan iemands ziekte of aandoening en onderzoekt hoe iemand het beste geholpen kan worden.

Hbo Verpleegkunde duaal

Voor wie

Jij wilt mensen helpen, voor hen de handen uit de mouwen steken. Je kijkt graag verder dan iemands ziekte of aandoening. Uit oprechte interesse onderzoek je hoe iemand het beste geholpen kan worden. Soms gaat het om genezing, soms om leven met een bepaalde aandoening of om zo gezond mogelijk te blijven en ziekte te voorkomen. Maar altijd zet je je in voor een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. Daar werk je voor, in teamverband.

Je deinst niet terug voor intense, heftige situaties. Je kunt omgaan met mensen op hun meest kwetsbare momenten en durft ook jezelf kwetsbaar op te stellen. Jij wilt in de zorg het verschil maken voor mensen. Waar je dat precies gaat doen, in het ziekenhuis, psychiatrie of de thuiszorg, voor bijvoorbeeld kinderen of ouderen? Dat ontdek je de komende vier jaar. Verpleegkunde duaal deeltijd bij Hogeschool Inholland is een brede opleiding, waar je discipline en doorzettingsvermogen, zelfreflectie en zelfstandigheid voor nodig hebt en goed moet kunnen plannen. Ben jij er klaar voor?

Studieprogramma Verpleegkunde duaal

In jaar één volg je hetzelfde programma als onze voltijdstudenten. en is er een wekelijkse terugkomdag  op onze hogeschool. Je leert en werkt op verschillende afdelingen van je eigen instelling.  Ontdek hoe divers en dynamisch het vak is en wat het beste bij jou past.

Studieopbouw in het kort

Studieopbouw in het kort

Bij Hogeschool Inholland ontdek je al snel wat het beroep van verpleegkundige inhoudt en hoe afwisselend het werk kan zijn. Al in jaar 1 trek je voor het eerst je verpleeguniform aan om dat te ontdekken. Vanuit het keuzevak kun je zelfs naar het buitenland, als jouw werkgever dat goed vindt. Zo krijg je in theorie en praktijk alle competenties onder de knie, ga je vanuit evidence based practice een onderzoekend houding ontwikkelen, wat jou tot een allround verpleegkundige zal maken.

Lees meer over de studieopbouw

Mens staat centraal

Mensen en de gezondheidszorg staan centraal bij de opleiding Verpleegkunde. Je leert alles over de zorg en hoe je mensen het beste helpt. Je ontdekt hoe het is om samen te werken met mensen uit andere vakgebieden. Je leert welke verpleegkundige handelingen je moet uitvoeren bij verschillende doelgroepen. Bij ouderen bijvoorbeeld, of bij mensen met een psychisch probleem of een verstandelijke beperking.

Ook leer je hoe je iemand in beweging krijgt. Hoe zorg je ervoor dat heel verschillende mensen gezond worden en blijven? Jij helpt straks ook mensen om thuis sterker en zelfstandiger te leven. En je durft met een kritische blik te kijken naar het vak van verpleegkundige. Zo kun jij straks de verantwoordelijkheid nemen om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Leergemeenschap

Met elkaar leer je meer dan alleen. Vandaar dat je naast jouw individuele programma op maat met andere studenten en praktijkdeskundigen in verschillende omgevingen kunt leren: online, op een van onze locaties, op je eigen werkplek en tijdens de opleidingsbijeenkomsten. Een prachtige kans om een eigen netwerk van zorgprofessionals op te bouwen waar je extra veel van kunt leren.

Je bent onderdeel van een leergemeenschap van vakgenoten. Waar je niet alleen kennis opdoet maar ook kennis brengt. Bij ons op locatie proef je de informele sfeer waar ruimte is voor alle achtergronden: een diversiteit waardoor we veel van elkaar leren.

Jaar 1

Eerste jaar

Bij de duale  opleiding volg je tijdens het eerste jaar een algemeen vormend gedeelte, samen met de voltijdstudenten. Je werkt dan dus nog niet volledig in de praktijk, maar studeert voltijds. Wel volg je tijdens het eerste jaar al een stage van negen weken in je eigen duale deeltijd instelling.

Je gaat op basis van iemands ziektebeelden en denkpatronen bedenken welke verpleegkundige stappen nodig zijn om diegene goed te kunnen verplegen. Je voert bijvoorbeeld een gesprek na een angstige nacht, voert een aantal controles uit van vitale functies of verschoont iemands verband. Daarnaast leer je voorlichting geven en kritisch nadenken over de klachten die een zorgvrager je vertelt of die je zelf signaleert.

Oriëntatie

Ook verbeter je de verpleegkundige zorg. Je zet verschillende modellen in voor diverse verpleegkundige situaties en past wetenschappelijk onderzoek toe in de praktijk. Ten slotte oriënteer je je op het beroep. Je loopt namelijk al vroeg in de opleiding stage, zodat je een goede indruk krijgt of dit beroep bij je past. Daarbij ontwikkel je vaardigheden in het samenwerken met collega’s, patiënten en andere professionals (artsen, fysiotherapeuten en sociaal werkers).

 

 

Na jaar 1

Na het eerste jaar

Op basis van de kennis en vaardigheden die je in jaar 1 hebt opgedaan, volg je een vast studieprogramma op basis van Na jaar 1 is er jaarlijks een studieprogramma van twee keer 20 weken, waarbij een vaste structuur van inhoudelijke lessen, ondersteunende lessen en samenwerkingsbijeenkomsten gepland staan.

Met je eigen leercoach bespreek je een leerplan. Zo kun je wellicht versnellen of juist verdiepen. Je bent regisseur van je eigen leerproces. Met je leercoach en begeleider uit de praktijk plan je regelmatig gesprekken met betrekking tot persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Op je eigen werkplek

Deze duale deeltijdopleiding is heel concreet; het grootste deel van je studie vindt plaats bij jou op de werkvloer. Al werkend leer je dus. Jij bent de regisseur van je eigen leerproces. Jij bepaalt zelf hoe, waar, wanneer en met wie je wilt leren. Uiteraard passend bij jouw persoon, context en levenservaring.

Studieopbouw

Studieopbouw

De theorie  pas je toe op je werkplek onder begeleiding van een hbo-verpleegkundige, jouw werkveldcoach. Zo verwerf je stap voor stap nieuwe competenties.

Je leert bijvoorbeeld verpleegkundige processen uitvoeren en beschrijven, weet hoe je onderbouwd voorlichting, advies en instructies geeft, hoe je onderzoek uitvoert, kwaliteitszorg implementeert en collega’s coacht. Je gaat evidence based en onderzoekend te werk. Je krijgt met alle richtingen in de zorg te maken: voor oud en jong, cure en care, de psychische en fysieke kant.

Thema’s

Je volgt een studieprogramma dat bestaat uit .  De beroepstaken zijn opbouwend in niveau van propedeuse- tot bachelorniveau.

De eenheden hebben de volgende thema’s:

  • Ontwikkeling & Leiderschap
  • Verpleegkundig Redeneren
  • Verlenen van Zorg
  • Preventie & Leefstijl
  • Kwaliteit & Innovatie
  • Regiseen van Zorg

Daarnaast staat je persoonlijke ontwikkeling en je professionele ontwikkeling centraal en krijg je mogelijkheid om je keuze-eenheid te volgen. Hiermee kleur je je eigen profiel in.

Bachelor of Science

Heb je dit alles met succes afgerond. Gefeliciteerd, je mag jezelf Bachelor of Science noemen! Je schrijft je nu ook in in het BIG-register. Met de inschrijving mag je het werk van hbo-verpleegkundige uitvoeren en de beschermde titel van verpleegkundige voeren.

Opleidingsvarianten

Opleidingsvarianten

De studie Verpleegkunde kun je op twee locaties volgen: Amsterdam en Alkmaar. Ze hebben dezelfde onderwijsprogramma’s.

Amsterdam
In Amsterdam kun je de opleiding Verpleegkunde voltijd, deeltijd en duaal  volgen. In Amsterdam wordt al het onderwijs (van hbo- tot masterniveau) gegeven in het nieuwe sluisbuurt op Zeeburgereiland, goed bereikbaar met het Ov.

Alkmaar
In Alkmaar kun je de voltijdse, de duale en de deeltijdvariant volgen. Op deze locatie kun je gratis parkeren.

Nauwe samenwerking

Op beide locaties heb je (internationale) stagemogelijkheden. We werken nauw samen met het werkveld en onderwijs, zodat jouw studieprogramma aansluit bij de praktijk en vervolgopleidingen.

Voor welke locatie je ook kiest, je kunt rekenen op persoonlijke, toegankelijke sfeer van Inholland. Docenten en coaches kennen je bij naam en hun deur staat altijd voor je open. Vanaf dag één behoor je tot ons team, als een collega: iemand die het vak nog moet leren, maar ook als een uniek mens van wie wíj kunnen leren. Jij neemt en geeft. De sfeer is persoonlijk, dankzij het accent op kleine werkgroepen.

Minoren Acute Zorg

Minoren Acute Zorg

Wil je later werken in de acute of intensieve zorg, zoals op afdelingen als de acute opname afdeling, spoedeisende hulp of de intensive care? Wij besteden op verschillende manieren aandacht aan de acute zorg binnen de opleiding verpleegkunde.

1. Keuzevak Basis Acute zorg (BAZ)

De BAZ richt zich op de zorg voor de patiënt met vitaal bedreigde functies. Tegenwoordig wordt de BAZ vaak als basis voor verdere specialisatie naar bijvoorbeeld spoedeisende hulp of intensive care gezien.

Dit theoretische keuzevak ‘Basis Acute Zorg’ bestaat uit 10 weken (15 EC; 420 studie-uren) en wordt aangeboden in de bachelor fase (4e schooljaar) aan studenten van de opleiding Hbo-verpleegkunde bij Hogeschool Inholland en via ‘Kies op maat’ voor studenten die bij Hogeschool Inholland deze minor willen doen.

Met dit keuzevak vergroot en verdiep je jouw kennis en vaardigheden ter voorbereiding op een functie binnen de acute zorg. Dit betekent dat je leert om zorg te dragen aan patiënten met verstoorde vitale functies. Stel je eens voor dat een patiënt een lage bloeddruk en een hoge hartslag heeft. Waar moet je op letten bij deze patiënt? Hoe zou het kunnen komen dat de bloeddruk laag is en de hartslag hoog? Dit en nog veel meer leer je tijdens dit keuzevak. De inhoud is gebaseerd op CZO flexlevel: BAZ Basis acute Zorg.

Dit keuzevak wordt alleen vanuit de theorie aangeboden, waarbij wel gebruik wordt gemaakt van beroepsauthentieke situaties, dat wil zeggen dat we veel scenariotrainingen doen tijdens het keuzevak waarin je aan de hand van gesimuleerde situaties leert te denken en handelen als een BAZ-verpleegkundige. Dit is ook een keuzevak zonder stage.

Na het volgen van dit keuzevak beheers je de volgende vaardigheden:

  • Controleren en onderhouden van de werkplek in de acute setting
  • Zorgdragen voor de eerste (initiële) opvang van een zorgvrager binnen de acute setting
  • Laagcomplexe zorg verlenen aan een zorgvrager binnen de acute setting
  • Middencomplexe zorg verlenen aan een zorgvrager binnen de acute setting

2. Het programma Technische Verpleegkunde (TV) met stage op acute afdelingen:

TV is een tweejarig programma waarin onder andere het keuzevak BAZ is opgenomen. Bovenop de theorie van de BAZ ga je je nog verder verdiepen in de zorg voor de patiënt met vitaal bedreigde functies. Naast een diepgang in de theorie zal ook tweemaal een stage worden gelopen op  gespecialiseerde afdelingen om in de praktijk te kunnen werken aan de vaardigheden binnen de acute zorg.

Het programma TV is nog in ontwikkeling en zal in de toekomst worden aangeboden aan Verpleegkunde studenten van Hogeschool Inholland Alkmaar en Amsterdam.

Met dit programma vergroot en verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Hiermee leer je opvang en zorg te bieden aan acuut zieke patiënten. Denk aan patiënten die een levensbedreigend probleem hebben in de ademhaling of bloedcirculatie. De inhoud is gebaseerd op CZO flex-level: theoretisch tot Medium Care (MC) Verpleegkundige en zal in de praktijk, tijdens de stages, werken met de EPA’s van de BAZ.

Tijdens de stages in de praktijk worden de EPA’s vanuit de BAZ op een hoger afstudeerniveau dan tijdens het keuzevak BAZ gebruikt.

Stages

De stages worden gelopen op gespecialiseerde afdelingen, zoals dialyse, acute-opnameafdeling, Coronary Care Unit (CCU), eerste hart- of longhulp, spoedeisende hulp of intensive care. Deze stages zijn niet toegankelijk voor Verpleegkunde-studenten die dit programma niet volgen. We bieden stageplaatsen in instellingen, zoals:

  • VUmc
  • OLVG, locatie West
  • Zaans Medisch Centrum
  • Spaarne Gasthuis
  • BovenIJ ziekenhuis
  • De Noordwest Ziekenhuisgroep
  • Omring; technische thuiszorg regio Noord-Holland noord

 Contact
Heb je vragen over het keuzvak Basis Acute Zorg of over het honoursprogramma Technische Verpleegkunde? Stuur ons dan een mail: technischeverpleegkunde@inholland.nl.

Open Avond 11 december

Meld je aan

Alles op een rij

Download de factsheet

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Verpleegkunde duaal

Studiebegeleiding

Als verpleegkundige kun je tegen een stootje. Je bent weerbaar en dat is iets waarin je jezelf gaat ontwikkelen. Dat lukt het beste in een veilige, vertrouwde leeromgeving, waar we op elkaar letten, je vanaf onze eerste kennismaking gezien wordt en waar we oprecht geïnteresseerd zijn in jou. Wij stellen ons open naar jou, zoals jij je leert open stellen naar de patiënt, om in alle eerlijkheid van elkaar te leren. We heten jou welkom in onze collegiale leergemeenschap vol diversiteit.

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en er zijn groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen adviseert een studentendecaan je graag.

Stage in het buitenland

Zie je een avontuur in het buitenland zitten? Bij de duale opleiding verpleegkunde kun je tijdens het derde jaar hiervoor kiezen als je op zoek gaat naar een externe stage. Dit kan binnen de EU, maar bijvoorbeeld ook in Zuid-Afrika, Kenia, Suriname en Aruba.
Jaarlijks organiseren we informatiebijeenkomsten waarin we voorwaarden en mogelijkheden nader toelichten en bespreken.

Nieuws vanuit de opleiding Verpleegkunde

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228