Hoe ontwikkelen we sustainable bedrijfsconcepten in de mode- en textielsector?
De mode-industrie is een van de meest vervuilende ter wereld en de arbeidsomstandigheden in de sector zijn zeer zorgwekkend. Toch neemt fast fashion nog altijd toe. Het goede nieuws is dat de tegenbeweging groeit en er steeds meer regulering komt. Om de mode-en textielsector echt duurzaam te maken, hebben we changemakers nodig. Het lectoraat Leren & Ontwikkelen in Organisaties heeft met het Living Lab Sustainable Fashion (LLSF) als doel een community van zulke changemakers te creëren en daarmee het verschil te maken in de mode-industrie.
In het LLSF onderzoeken we hoe we in een community sustainable bedrijfsconcepten kunnen ontwikkelen in de mode- en textielsector. Binnen het lab vullen partners met dezelfde waarden ten opzichte van de sector elkaar aan en kunnen ze van elkaar leren. Samen werken we zo aan het anders inrichten van de mode-en textielsector. De oplossingen die volgen uit het lab en uit deze community dragen zo bij aan een duurzame leefomgeving.
Door onze samenwerking met de Europese Unie en Kansen voor West kunnen we stakeholders ondersteunen in het veranderen van denken in het gebruik van mode en textiel zo dat het kansen biedt voor nieuwe verdienmodellen: Rethink, Refuse & Reduce.
Binnen het lab doen onderzoekers en studenten praktijkgericht onderzoek met alle stakeholders. In een transdisciplinaire samenwerking dragen we zo bij aan het oplossen van ‘wicked problems’. We breiden de samenwerking steeds verder uit en werken aan een open innovatieplatform en de ontwikkeling van start-ups en scale-ups. Ook experimenteren we, bijvoorbeeld met andere vormen van marketing, en kijken we hoe dit kan bijdragen aan de verduurzaming van mode- en textiel-ecosystemen.
In het LLSF bouwen we aan een duurzame community in de mode- en textielindustrie. De community bestaat op dit moment uit opdrachtgevers zoals Vanilia, The Swapshop en het Fashion Institute in Harlem NYC. Ook is er een link met de Amsterdam Economic Board voor de Metropool Regio Amsterdam. Daarnaast lopen er diverse projecten en zijn er ook al een aantal afgerond. Een greep uit de projecten vind je hieronder.
Bij het LLSF word jij changemaker in de vervuilende mode- en textielindustrie. Onze ambities zijn verreikend. En jij kunt daar deel van uit maken.
Voor de Stichting Stadsgarage van gemeente Haarlem is het van belang om bewustwording te creëren bij inwoners over fast versus slow fashion. Studenten hebben vanuit het LLSF onderzoek gedaan naar consumentengedrag onder jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar. Ze deden dit bij diverse Haarlemse kledingwinkels.
Uit de resultaten bleek dat jongeren ervan uitgingen dat duurzaam geproduceerde kleding te duur is voor hen. De 60 euro die zij voor een t-shirt uit willen geven, valt echter binnen de duurzaam geproduceerde prijsrange.
Voor The Swapshop onderzochten studenten de mogelijkheden voor de opening van een pop-up store in Haarlem. The Swapshop richt zich op recycling van kleding. Je kunt hier tweedehands kleding inleveren in ruil voor een bepaald aantal punten. Vervolgens kun je met deze punten en een kleine bijbetaling een ander kledingstuk uitkiezen in de winkel.
Studenten organiseerden samen met The Swapshop een event in het Kweekcafé in Haarlem om deze locatie te beoordelen. The Swapshop gaat deze vestigingsoptie verder onderzoeken. Daarnaast plaatsten studenten een week lang een kledingbak bij Inholland Haarlem en informeerden zij medestudenten over de optie om kleding in te leveren en te kopen bij The Swapshop.
Onze partner Tex.Tracer ontwikkelde een digitaal paspoort met blockchain-technologie, dat werkt als een soort database. Het idee is dat kledingstukken een QR-code krijgen, waarmee de consument snel kan zien hoe duurzaam het kledingstuk is geproduceerd. We werken op dit moment samen met het merk Vanilia. We onderzoeken of consumenten hun koopgedrag laten beïnvloeden door zo'n QR-code. Wat vinden ze ervan? Hoe bewust schaffen ze kleding aan?
Daarnaast gaan we de garenproducenten die aangesloten zijn bij Tex.Tracer verbinden met producenten van duurzame garen. We hebben contact met Agritex in Indonesië voor een duurzame vervanging van katoen. Ook werken we samen met Cadence Fashion voor duurzaam geproduceerde garen uit Bangladesh.
Hoe beïnvloeden we het gedrag van jongeren ten opzichte van duurzame mode?
Wil jouw (overheids)organisatie impact maken en bijdragen aan een duurzame mode-en textielsector? Doe dan mee met ons Living Lab Sustainable Fashion! Stuur een mail als je graag een partnerschap met ons lab aangaat waarin we elkaar versterken door kennis en kunde uit te wisselen. Op die manier dragen we met elkaar bij aan de wicked problems die komen kijken bij het verduurzamen van de mode-en textielsector . Ook onderzoekers nodigen wij uit om deel te nemen aan het lab.
Ben jij een changemaker en steek jij graag de handen uit je sustainable mouwen? Bij het Living Lab Sustainable Fashion leer je hoe jij het verschil maakt in de mode-industrie. Denk en bouw mee aan het verduurzamen van de mode- en textielsector en doe de interdisciplinaire minor! We komen graag in contact met studenten van Business Studies, Finance, AFL en Creative Business.
In het lab werken docenten mee als docent-onderzoekers aan projecten en cases. Ze begeleiden studenten in het onderzoek als coach en dragen hier zelf ook aan bij. Ben jij docent en heb je interesse in een rol in het LLSF? Neem dan contact met ons op.