Studentenwelzijn en ondersteuning

Minder stress, meer jezelf

Sterk, veerkrachtig en optimistisch

Studeren is een belangrijke stap in een studieloopbaan en veel meer dan alleen ‘school’. Het is je draai vinden in je leven als student. Een stad ontdekken en vrienden maken. Jezelf ontwikkelen en je talenten ontdekken. Erachter komen wat je gelukkig maakt. Kortom;  sterk, veerkrachtig en optimistisch in het leven staan. Dat realiseren we ons bij Hogeschool Inholland maar al te goed.

We investeren daarom in sociale binding om onze studenten niet alleen een vliegende start van hun studie te geven maar ook later in de opleiding onderdeel te laten zijn van de Inholland-community. Door goed contact met andere studenten, docenten en coaches en de juiste begeleiding, maar vooral door het samen te doen. Daarvoor hebben we tal van tools, hulp, programma’s en activiteiten. 

Studentsucces Centrum  

Tijdens de studie komt er veel op studenten af. Dat is leuk en spannend tegelijk! Ze krijgen veel indrukken van de opleiding te verwerken, maken nieuwe vrienden en ontdekken hoe ze (bij)baan, sport en andere activiteiten combineren met hun studie. Dat is soms best even wennen...  

Bij Inholland vinden we het belangrijk dat alle studenten de kans krijgen om een succes van hun studie te maken. Daarom heeft Inholland een Studentsucces Centrum (SSC), voor en door studenten.  Een fysieke ontmoetingsplek op elke Inholland-locatie én digitaal. Studenten kunnen contact zoeken met een van onze studentbuddy’s. Een leuk evenement of activiteit bijwonen. Of een training volgen op het gebied van persoonlijke- en studievaardigheden. Alles kan!  

 

Decanen 

Iedereen heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen behoeften. De studentendecaan is er voor studenten bij wie studeren minder goed lukt door bijvoorbeeld ziekte, familieomstandigheden of dyslexie. Maar ook voor studenten die een studie combineren met topsport. 

De studentendecaan geeft informatie, begeleiding, denkt mee over oplossingen en kan voorzieningen adviseren als dit nodig is. Denk aan extra tijd bij een functiebeperking of een versoepeling van de aanwezigheidsplicht.  

Vooral in het eerste jaar is het belangrijk dat studenten hun persoonlijke omstandigheden op tijd bespreken omdat ze dan te maken hebben met de zogeheten BSA (bindend studieadvies)-norm.  Als studenten op tijd hun situatie met ons bespreken, kunnen we hen optimaal ondersteunen bij het beperken van onnodige studievertraging. En het erkennen – en zo mogelijk laten compenseren – van onvermijdelijke studievertraging.

Studentbuddy  

Studentbuddies, onderdeel van het Studentsucces Centrum, bieden studenten een luisterend oor of kunnen hen op weg helpen als ze hun draai bij Inholland nog niet helemaal hebben gevonden. Onze studentbuddiess zijn er om hulp te bieden bij alle vragen waar studenten mee rondlopen. Of om voor persoonlijk contact te zorgen als ze hier behoefte aan hebben.

Onze studentbuddies zijn ouderejaarsstudenten van verschillende opleidingen. Zij hebben als doel om andere studenten zich thuis te laten voelen tijdens hun studie bij Inholland, zodat zij hun opleiding succesvol bij ons kunnen afronden.  

Onze studentbuddies:

  • worden professioneel getraind om studenten te helpen.
  • helpen studenten om zo snel mogelijk hun plek te vinden bij Inholland. 
  • geven tips over hoe digitale programma’s  zoals Moodle (elektronische leeromgeving), Selfservice of Iris (intranet) werken. 
  • geven workshops zoals: timemanagement, geven van feedback of leren presenteren. 
  • geven één-op-één coaching. 
  • staan altijd open voor een persoonlijk gesprek of een gezellig praatje. 

Persoonlijke begeleiding (vanuit de opleiding)  

Slb'ers (studieloopbaanbegeleiders) of leercoaches zijn degenen die studenten vanuit de opleiding begeleiden tijdens hun studie. Studenten kunnen bij hen terecht met vragen over studeren, aanpak, studieplanning en meer. Studenten horen van hun opleiding wie hun slb'er of coach is. Als ze meer begeleiding nodig hebben kan hun coach hen doorverwijzen naar de juiste persoon of optie die past bij de (hulp)vraag.  

Financiële coach  

Als studenten zich zorgen maken om geld, achterlopen met betalingen of het moeilijk vinden om maandelijks rond te komen, kunnen ze zich aanmelden voor Financieel Slim Studeren. Met een persoonlijke financiële coach gaan ze aan de slag om hun banksaldo (weer) de baas te worden, zodat zij zich kunnen focussen op wat belangrijk is voor hun toekomst: hun studie. 

Verenigingen en communities 

Naast hun studie kunnen studenten zich ook aansluiten bij een studie- of studentenvereniging. Bij studieverenigingen leren ze studiegenoten van hun eigen opleiding kennen. Behartigen hun belangen als student en ze krijgen soms zelfs korting op studiemateriaal. Daarnaast organiseren ze bedrijfsbezoeken en workshops die interessant zijn op hun vakgebied. En natuurlijk blijft er genoeg tijd over voor gezellige borrels en evenementen.  

Naast de studieverenigingen vanuit de opleiding zijn er ook studentenverenigingen. Een studentenvereniging bestaat uit studenten die in dezelfde stad studeren. Het maakt niet uit welke studie ze doen. Bij studentenverenigingen staan plezier en ontspanning centraal. Ze organiseren veel feesten, borrels en andere activiteiten. Vaak zijn tijdens de introductieweken de verenigingen open zodat nieuwe studenten een kijkje kunnen nemen. 

Bekijk per locaties alle verenigingen en evenementen

Communities 

Binnen onze hogeschool zijn studenten veel communities gestart waarvoor nieuwe studenten zich kunnen aanmelden. Alles om ervoor te zorgen dat ze zich gauw thuis voelen bij ons. Een paar voorbeelden van  studentgroepen staan overzichtelijk hieronder, zodat snel duidelijk is waarbij studenten zich kunnen aansluiten: 

  • Gender and Sexuality Alliance en een LGBTQ+ studentengroep 
  • Studeren met een functiebeperking 
  • Neurodiverse Community 
  • You never care alone 
  • Start Up Campus Haarlem
  • CAMBES Network

Stagediscriminatie

De campagne haagseaanpak.nl is onderdeel van het Inholland-onderzoeksproject Haagse aanpak Gelijke Stagekansen en heeft als doel bewustzijn en kennis rondom stagediscriminatie te vergroten.

Klik op de afbeelding om de stories te bekijken!

Vertrouwenspersoon 

Een veilige omgeving, een fijne studietijd. Dit gunnen we al onze studenten. Mochten studenten helaas toch te maken krijgen met ongewenst gedrag dan kunnen ze hulp krijgen van een vertrouwenspersoon. Deze gaat zorgvuldig en vertrouwelijk met elke melding om. Ook bij twijfel kunnen studenten contact opnemen voor vrijblijvend advies. 

Daarnaast bieden we als hogeschool de mogelijkheid om met een studentpsychloog in contact te komen.