Vier jaar full focus op je opleiding

Hbo-bachelor

Overweeg je een hbo-bachelor te volgen, maar heb je nog vragen over wat dit opleidingstype precies inhoudt en wat je daarna met zo’n bachelordiploma kan? Dat is niet zo gek, er komt namelijk een hoop op je af als je voor het eerst gaat studeren aan het hbo. We leggen je daarom hieronder uit wat een hbo-bachelor precies is én hoe deze er in de praktijk uitziet. Ook lees je wat het verschil is tussen een hbo- en wo-bachelor en welke vooropleiding je daarvoor nodig hebt. Tot slot geven we je meer inzicht over wat een bachelordiploma waard is op de arbeidsmarkt én welke kanten je op kunt als je na je bachelor verder wil studeren.

Wat is een hbo-bachelor precies?

Maar eerst nog even terug naar de belangrijkste vraag: wat is de betekenis van een hbo-bachelor precies? Een hbo-bachelor is een vierjarige opleiding op hbo-niveau, oftewel: hoger beroepsonderwijs. Dit type onderwijs staat vooral bekend om de (voor velen ideale) balans tussen theorie en praktijk. De theoretische kennis die je opdoet tijdens colleges of zelfstudie, pas je ook direct toe in de praktijk. Bijvoorbeeld tijdens stages, projecten of praktijkopdrachten, zowel zelfstandig als in groepsverband.

Heb je je bachelordiploma op zak, dan draag je de titel ‘Bachelor of…’ aangevuld met de sector die bij de opleiding past. Bijvoorbeeld Bachelor of Science (BSc), Bachelor of Arts (BA) of Bachelor of Laws (LLB).

Hbo-bachelor in voltijd, deeltijd of duaal?

Een bacheloropleiding kun je voltijd, deeltijd of duaal volgen. Voltijd studeren betekent dat je fulltime naar school gaat, dus vijf dagen in de week. Wil je naast je werk (of gezinsleven) studeren, dan kun je voor een bachelor in deeltijd kiezen, waarbij je twee à drie dagdelen naar school gaat. Leer je liever al werkend, dan is duaal studeren een goede keuze.

Ontdek alle hbo-bacheloropleidingen

Studenten kiezen bij Hogeschool Inholland voor een hbo-bacheloropleiding vanwege voordelen

Hbo-bacheloropleiding: alle voordelen op een rij

  • Een hbo-bachelor duurt vier jaar: genoeg tijd om voldoende kennis op te doen en te leren deze toe te passen.
  • Toegankelijk voor leerlingen vanuit verschillende stromingen: havo, vwo en mbo4.
  • Mix van theorie en praktijk: de opgedane theoretische kennis pas je direct toe in de praktijk.
  • Veel stages en opdrachten uit de échte praktijk: hierdoor heb je een voorsprong op wo-studenten bij een functie waar hbo werk- en denkniveau wordt gevraagd.
  • Je haalt een propedeuse: goed voor je cv én biedt mogelijkheid om een snelle overstap naar de universiteit te maken.
  • Na het behalen van je bachelordiploma draag je de titel ‘Bachelor of…’.
  • In voltijd, deeltijd en duaal te volgen: dus fulltime studeren, naast je werk studeren of al werkend leren.

Het verschil tussen een bachelor op hbo- en wo-niveau

Twijfel je nog tussen studeren op hbo- of wo-niveau, dan is het goed om de verschillen tussen een bachelor hbo en wo naast elkaar te zetten.

Hbo-bachelor

4 jaar

Focus op theorie én praktijk, onder meer met stages en praktijkopdrachten

Zowel zelfstandig als in groepsverband leren of opdracht uitvoeren

Toelating met havo, vwo of mbo4

Wo-bachelor

3 jaar

Vooral focus op theorie en wetenschappelijk onderzoek

Voornamelijk zelfstandig studeren en onderzoeken

Toelating met vwo, hbo-propedeuse of hbo-bachelor*

*Er kunnen aanvullende eisen gevraagd worden. Dit verschilt per studie. Sommige wo-opleidingen accepteren geen hbo-propedeuse. Check daarom goed de toelatingseisen.

Praktijk versus theorie

Een van de grootste verschillen tussen bachelor hbo en wo is de manier van studeren. Bij een hbo-bachelor zet je de (meestal bestaande) kennis om in praktijkgerichte oplossingen én leer je deze direct toe te passen in de praktijk. Bijvoorbeeld tijdens stages of praktijkopdrachten die je zowel zelfstandig als in groepsverband uitvoert. Hoe vaak en hoe lang je stageloopt verschilt per opleiding; doorgaans zijn dit twee stageperiodes per studie, maar bij de Pabo loop je zelfs ieder collegejaar stage.

Bij een wo-bachelor gaat dat anders in z’n werk. Daar ligt de focus niet op de praktijk en loop je dus ook geen stage. Op de universiteit leer je de bestaande theoretische kennis te doorgronden, maar ontwikkel je ook nieuwe kennis door zelf wetenschappelijk onderzoek te doen. De nadruk bij een universitaire opleiding ligt dan ook vooral op analytisch en kritisch leren denken.

Toelating en opleidingsduur

Ook zijn er grote verschillen over de opleidingsduur en de toelating van beide bachelors. Een bachelor hbo duurt vier jaar, terwijl een wo-bachelor drie jaar duurt. En om toegelaten te worden tot een hbo-bachelor heb je een havo-, vwo- of mbo4-diploma nodig, waar je voor een wo-bachelor een vwo-diploma of een hbo-propedeuse op zak moet hebben.

Student weet het verschil tussen een hbo-bachelor en Associate degree bij Inholland

Het verschil tussen een bachelor en Associate degree

Twijfel je of hbo jou ligt? Of weet je niet zeker of je nog vier jaar wil studeren, maar wil je wél graag een hbo-opleiding volgen? Dan kan een Associate degree (Ad) een slimme keuze zijn. Met deze tweejarige hbo-opleiding haal je een volwaardig hbo-diploma, en de titel Associate degree, maar zit je korter op school. Heb je je Ad afgerond en wil je toch nog doorstuderen? Dan kun je makkelijk doorstromen en nog twee jaar doorstuderen bij de aanverwante bacheloropleiding, waarna je óók nog eens je hbo-bachelordiploma op zak hebt.

Hbo-diploma gehaald: wat kun je ermee?

Heb je na vier jaar studeren – of iets langer, dat is vrij gebruikelijk – je hbo-diploma eindelijk in the pocket? Dan kun je direct werken op hbo-niveau óf doorstuderen. Wat de mogelijkheden zijn en hoe dat er ongeveer uitziet, leggen we hieronder uit.

Werken

Met een bachelordiploma aan het werk

Ben je er na het afronden van je hbo-bacheloropleiding klaar voor om te werken? Dan liggen er met een hbo-diploma over het algemeen genoeg kansen voor je op de arbeidsmarkt, uiteraard afhankelijk van de branche en veranderingen binnen vraag en aanbod.

Al met al heeft werken na een hbo-opleiding veel voordelen. Je hebt niet alleen een voorsprong op mbo4-kandidaten wat niveau betreft, maar soms ook op kandidaten met een universitaire achtergrond. Wanneer er bij een functie specifiek om hbo-niveau wordt gevraagd is de kans groot dat jij ‘aantrekkelijker’ bent ten opzichte van een wo-kandidaat, omdat jij al veel praktijkervaring hebt opgedaan tijdens je bacheloropleiding.

Doorstuderen

Doorstuderen na een hbo-bacheloropleiding

Wil je na het behalen van je hbo-diploma nog doorstuderen en jezelf verder ontwikkelen? Of heb je al een tijdje gewerkt maar wil je toch nog verder leren? Ook daar zijn diverse mogelijkheden voor, binnen en buiten Inholland.

Master op hbo- of wo-niveau
Veel studenten die hun hbo-bacheloropleiding afronden, besluiten daarna verder te studeren door een master te volgen. Binnen Hogeschool Inholland kun je met een bachelordiploma direct doorstromen naar een master op hbo-niveau van twee jaar . Wil je liever door naar de universiteit, dan kun je ook een master op wo-niveau volgen. Hiervoor moet je wel eerst een schakel- of premasterjaar volgen.

Bekijk alle hbo-masters van Inholland

Inholland Academy: korte post-hbo- trainingen naast je werk
Wil je wel verder leren, maar niet langdurig of wil je het met je werk combineren? Dan kun je ook korte post-hbo-opleidingen volgen bij Inholland Academy. Deze praktijkgerichte post-hbo-opleidingen zijn specifiek bedoeld voor de werkende professional en zijn dus goed te combineren naast je werk.

Bekijk alle post-hbo opleidingen van Inholland Academy

Heb je nog vragen over hbo-bachelors?

We helpen je graag!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228