Naast je werk, in de avonduren

Wat is een deeltijdopleiding?

Vraag je je af of deeltijd studeren iets voor jou is en wil je graag weten wat het precies inhoudt? Of twijfel je misschien nog tussen deeltijd studeren of een andere opleidingsvorm? Dan is het goed om je allereerst te verdiepen in de verschillende soorten opleidingsvormen om erachter te komen wat bij jou past.

Om een duidelijk beeld te schetsen van wat een hbo-deeltijdopleiding precies is en wat je van een deeltijdstudie aan Hogeschool Inholland kunt verwachten, zetten we alle feiten, verschillen én voordelen op een rij. Neig je toch meer naar een andere opleidingsvorm? Bekijk dan ook onze informatie over duale opleidingen en voltijd studeren om erachter te komen hoe dat er in de praktijk uitziet.

Deeltijdstudie betekent flexibel onderwijs

Als je werken en leren flexibel met elkaar wil combineren, is een deeltijdstudie de ideale vorm van studeren. Of dat nu is omdat je een carrièreswitch wil maken of omdat je je verder wil verdiepen in je huidige werkveld, dat maakt niet uit. Voor de een is hbo deeltijd dé oplossing om de studie te combineren met het gezinsleven, terwijl het voor de ander juist een manier is om naast z’n huidige werk door te studeren of zich om te laten scholen.

Bij een deeltijd hbo-opleidingen ben je gemiddeld 20 uur per week met je opleiding bezig. De contacturen worden vaak op één dag gecombineerd, waarbij je meestal van ’s middags tot ’s avonds les hebt. De zelfstudie voer je over het algemeen uit in de avond of op momenten dat het jou het beste uitkomt.

De voordelen van een deeltijd hbo-opleiding

Werken en studeren

Een van de grootste voordelen van deeltijd studeren is dat je je studie goed kunt combineren met je werk. Oftewel: je kunt studeren én geld verdienen. Bij een voltijdstudie kun je vaak maar een paar uur per week aan je (bij)baan besteden. Maar bij een deeltijdopleiding ben je het merendeel van je tijd bezig met werken en studeer je meestal één dag(deel) per week en in de weekenden of avonduren. Houd er rekening mee dat je zo’n 20 uur per week vrijhoudt voor je studie.

Te combineren met een gezin

Heb je jonge kinderen? Dan is dat eigenlijk al een drukke baan op zich. Voltijd studeren kan in dat geval een behoorlijke uitdaging zijn, maar een deeltijdstudie is daarentegen voor velen wel een realistische mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen in je werk.

Een aantal handige tips:

  1. Kies een opleidingsvorm of opleidingstype die past bij jouw situatie.
  2. Bespreek jouw opleidingsplannen met je werkgever.
  3. Reserveer vaste momenten in je agenda voor bijvoorbeeld voorbereidingen, literatuur lezen en opdrachten maken.
  4. Onthoud waarom je deze stap heb gezet: jouw investering wordt straks beloond.

Maakt carrièreswitch mogelijk

Deeltijd studeren is niet alleen ideaal om jezelf verder te verdiepen en te ontwikkelen, het biedt óók de mogelijkheid om voor een carrièreswitch te gaan. Je hoeft je huidige werk niet direct op te geven, omdat je je vaste baan gewoon kunt blijven uitoefenen naast je deeltijdstudie.

Perfecte balans tussen theorie en praktijk

Heb je geen zin om (opnieuw) lange tijd fulltime met je neus in de boeken te zitten, maar ben je wel toe aan nieuwe kennis? Dan kan een deeltijdstudie in combinatie met je huidige óf een nieuwe baan de perfecte match zijn tussen theorie en praktijk.

Veel werkgevers dragen bij aan financiering

Hoewel je in tegenstelling tot een voltijdstudie geen studiefinanciering vanuit de overheid krijgt, zijn er best vaak financieringsmogelijkheden bij je werkgever te verkrijgen. Of deze mogelijkheid er is en wat de afspraken zijn, dat verschilt natuurlijk per werkgever en sector, maar het is altijd goed om hier naar te informeren.

Bekijk de subsidiemogelijkheden

Je hebt een voorsprong op de arbeidsmarkt

Een diploma en veel theoretische kennis op zak hebben is een mooi begin voor een succesvolle carrière. Maar voor veel werkgevers is praktijkervaring minstens zo belangrijk. Bij een deeltijd hbo studie combineer je theorie en praktijk continu, omdat je één dag per week studeert en deze kennis de rest van de week in praktijk brengt bij je werk, stage of praktijkomgeving.

Werken versus leren: het verschil tussen deeltijd en duaal

Naast deeltijd studeren heb je ook nog de optie om duaal te studeren aan de Hogeschool Inholland. Deze twee opleidingsvormen hebben veel raakvlakken, maar verschillen voornamelijk in de tijdsbesteding. We zetten de belangrijkste verschillen op een rij:

Deeltijd studeren

Deeltijd studeren

Bij een deeltijdstudie werk je het grootste gedeelte van de tijd en besteed je meestal een dag of de avonduren aan je studie. Een deeltijdstudie kán aansluiten op je werk, maar dit is geen vereiste. Wel loop je stage bij een relevante praktijkomgeving.

Duaal studeren

Duaal studeren

Duaal studeren is daarentegen vooral een combinatie van werken en leren óp de werkplek. Alles wat je leert, breng je direct in de praktijk op een werkplek die bij de opleiding past. Bij duaal studeren vullen je werk en je studie elkaar aan. Dus zonder passend werk kun je ook geen duale opleiding volgen. Je hoeft dan ook geen stages te lopen, want je bent in de periode dat je werkt gewoon voltallig werknemer met passend salaris. In de tijd dat je studeert heb je recht op studiefinanciering, waar dat bij deeltijd studeren niet het geval is.

Mensen nemen deel aan een post-hbo-opleidingen en kunnen in deeltijd studeren.

Inholland Academy: korte post-hbo-opleidingen voor verdere verdieping of omscholing

Heb je je hbo-bachelor diploma al op zak of werk je al enige tijd op hbo-niveau, maar wil je jezelf nog verder ontwikkelen náást je huidige werk? Dan is een post-hbo-opleiding een goede keuze, zeker als je niet van plan bent nog jaren in de schoolbanken te zitten. Deze praktijkgerichte deeltijdstudie is bedoeld om in korte tijd – variërend van enkele maanden tot een jaar – je kennis en vaardigheden te vergroten. Inholland Academy biedt inmiddels meer dan 140 praktijkgerichte post-hbo-opleidingen aan.

Ontdek meer over post-hbo-opleidingen

Het verschil tussen voltijd- en deeltijdopleidingen

Maar wat is precies het verschil tussen deeltijd studeren en voltijd studeren? Dat je bij de ene opleidingsvorm fulltime bezig bent met je studie en met de andere parttime, dat is duidelijk. Maar er zijn nog meer verschillen die erg bepalend kunnen zijn voor je keuze. We zetten ze op een rij, zodat jij straks zeker weet of voltijd of deeltijd de juiste keuze is voor jou:

Deeltijd studeren

Vaak in de avonduren

± 20 uur per week

Bedoeld om te kunnen combineren met werk doordeweeks of overdag

Stage lopen

Geen studiefinanciering, wel andere financieringsmogelijkheden

Geen studentreisproduct (ov-chipkaart)

2 tot 4 jaar voor bachelor
± 2 jaar voor Associate degree
± 2 jaar voor master

Voltijd studeren

Elke dag studeren, vooral overdag

± 40 uur per week

Te combineren met bijbaan in weekend of avond

Stage lopen

Studiefinanciering

Studentreisproduct (ov-chipkaart)

4 jaar voor een bachelor
2 jaar voor een Associate degree

Overzicht van alle deeltijd hbo- opleidingen

Past deeltijd studeren helemaal bij jouw profiel en je wensen? Dan is de volgende stap het uitkiezen van de juiste deeltijdopleiding. Alle deeltijd hbo-opleidingen van 2 jaar en 4 jaar aan Hogeschool Inholland vind je in één handig overzicht. Per opleiding kunnen er nog aparte toelatingseisen gelden, deze vind je onder het kopje ‘toelating’ bij de betreffende opleiding.

Bekijk alle deeltijd hbo-opleidingen

Tip: Twijfel je nog en heb je hulp nodig bij je studiekeuze, of heb je nog vragen over de opleiding van je interesse? Plan dan een persoonlijk Studiekeuzegesprek in bij het Studiekeuze Adviescentrum.

Misschien past iets anders beter bij jou?

Bekijk onze andere opleidingsvormen.

Heb je vragen over onze opleidingsvormen?

We helpen je graag!

Whatsapp
06 2111 5555
Telefoon
023 522 3228