Combineer jouw werk met studeren
Wil je je studie flexibel combineren met je werk? Dan is duaal studeren misschien wel de ideale mogelijkheid om al werkend te leren. Als duaal student werk je namelijk als voltallig medewerker bij een bedrijf of praktijkomgeving en krijg je gewoon een passend salaris. Alles wat je leert tijdens je studie pas je direct toe op je werkplek. Bij Hogeschool Inholland kun je zowel 4-jarige bachelors als 2-jarige masters duaal volgen. Hoe dat precies in z’n werk gaat, wat je kunt verwachten van een duale hbo-opleiding bij Inholland en wat de verschillen en voordelen zijn ten opzichte van deeltijd studeren, leggen we uit.
Leren en werken met elkaar combineren, dat is de officiële betekenis van duaal studeren. Net als bij deeltijd studeren combineer je een betaalde baan met een parttime studie. Toch zijn er grote verschillen tussen deze twee opleidingsvormen. Bij deeltijdopleidingen heb je les buiten je werk om en staat de studie vaak los van het werk. Terwijl je betaalde baan bij duaal studeren juist een aanvulling is op je studie. Sterker nog, je gaat als duaal student zelfs een leer-arbeidsovereenkomst aan met je werkgever én de onderwijsinstelling. Dit houdt onder andere in dat je wordt beoordeeld én begeleid door zowel je opleiding als je werkgever. Je verdient dus niet alleen studiepunten voor je opleiding, maar ook voor je werk.
Tijdens je duale studie kun je de theoretische kennis die je opdoet direct toepassen op de werkvloer, net als de opdrachten die je vanuit de opleiding moet voldoen. Hierdoor ontwikkel je je praktische vaardigheden op snel tempo en hoog niveau.
Een duale opleiding wordt gezien als een voltijdopleiding, waardoor je ook recht hebt op studiefinanciering, de gehele periode waarin je studeert. Ben je aan het werk, dan ontvang je als werknemer salaris van de werkgever.
Hoe een duale studie er in de praktijk uitziet, verschilt natuurlijk per opleiding. In het ene geval volg je eerst een jaar fulltime onderwijs en ga je daarna aan de slag bij een werkgever en in het andere geval combineer je het werken en leren direct al met elkaar.
Goed om te weten is dat een duale studie minstens zo lang duurt als een voltijdopleiding. Over het algemeen kun je uitgaan van minimaal vier jaar met een studiebelasting van minstens 40 uur. Daarnaast moet je zelfstandig en gedisciplineerd kunnen werken. Houd er dus rekening mee dat een duale opleiding niet voor iedereen is weggelegd. Verdiep je daarom goed in de eisen en voorwaarden van de duale opleiding van je interesse. Kom je er halverwege je duale studie achter dat deze opleidingsvorm niet bij jou past, dan kun je in sommige gevallen nog overstappen op een voltijdopleiding.
Alle kennis die je al studerend opdoet, kun je direct toepassen op de werkvloer.
Die combinatie van werken en leren heeft andersom net zo goed een positief effect op je studie. De kennis en ervaring die je in de praktijk opdoet, kun je namelijk ook direct toepassen in het theoretische gedeelte van je opleiding. Hierdoor gaat het studeren je vaak een stuk makkelijker af.
Doordat je je het grootste gedeelte van de tijd op de werkvloer begeeft én gezien wordt als voltallig medewerker, voel je je een volwaardig lid van het team. Dit maakt het werk voor veel duale studenten een stuk plezieriger.
Omdat je in snel tempo het meeste in de praktijk leert en toepast, krijg je vaak ook sneller meer verantwoordelijkheden.
Omdat je de stof meteen in de praktijk toepast én ervaart krijg je meteen een realistisch en compleet beeld van het werkveld. Op die manier kun je al in een vroeg stadium bepalen of dit werk voldoet aan je verwachtingen en past in je toekomstperspectief.
Ook niet geheel onbelangrijk: je krijgt vanaf dag één al een passend salaris voor het werk dat je uitvoert bij je praktijkomgeving.
Zoals we al eerder schreven hebben duaal studeren en deeltijd studeren best wat raakvlakken. In beide gevallen combineer je je werk met je studie, maar toch zijn er ook een paar grote verschillen te noemen.
Duaal studeren is vooral een combinatie van werken en leren óp de werkplek. Oftewel: je werk en je studie vullen elkaar aan. Alles wat je leert, breng je direct in de praktijk op een werkplek die relevant is voor de studie. Dus zonder passend werk kun je ook geen duale opleiding volgen. Je hoeft dan ook geen stages te lopen, want je bent in de periode waarin je werkt gewoon voltallig werknemer met een passend salaris. In de tijd dat je studeert, heb je recht op studiefinanciering, wat bij deeltijd studeren niet het geval is.
Bij een deeltijdstudie werk je het grootste gedeelte van de tijd en besteed je meestal één dag(deel) of de avonduren aan je studie. Je werk kán aansluiten op je deeltijdstudie, maar het hoeft niet. Wel loop je stage bij een relevante praktijkomgeving.
Ontdek deeltijd studeren
Nog geen keuze gemaakt tussen deeltijd en duaal studeren, maar ben je er wel zeker van dat je werken en leren wil combineren? Bekijk dan in ieder geval ons totale aanbod van werken en leren-studies, bestaande uit duaal- en deeltijdopleidingen.
Duaal – Als verpleegkundig specialist behoor je tot de toplaag van de verpleegkundige zorg. Zo werk je zelfstandig met bepaalde patiëntengroepen.
Duaal – Na het afronden van dit (door de werkgever) betaald duaal opleidingstraject kun je met behulp van CT- en MRI-scans diagnostisch onderzoek verrichten.
Duaal – Als Physician Assistant neem je veelvoorkomende taken over van de arts, zodat onder meer de werkdruk in de zorg wordt verlicht.
Duaal – Al werkend leer je hoe je zelfstandig zorg kan verlenen, zodat mensen zowel fysiek als mentaal sterker worden.
Bekijk onze andere opleidingsvormen.