Soepel doorstromen naar het hbo doe je zo!

Van mbo naar hbo

Heb je je mbo4-diploma (bijna) behaald en wil je misschien doorstromen naar hbo? Dan is het goed om je eerst te verdiepen in de voordelen (en valkuilen) van de overstap van mbo naar hbo. Op deze pagina leggen we je daar alles over uit. Ook zetten we de verschillen tussen mbo en hbo naast elkaar, laten we studenten die jou voor gingen aan het woord en vertellen we je wat de mogelijkheden zijn. Want wist je dat je met je mbo4-diploma wordt toegelaten tot de meeste hbo-opleidingen? Zowel bachelors als Associate degrees (hbo-opleiding in 2 jaar).

Ga snel naar: Mogelijkheden | Verschil mbo en hbo | Voordelen en valkuilen | Veelgestelde vragen

Waarom doorstromen van mbo naar hbo?

Je wilt meer uitdaging

Je wilt je verder specialiseren in je vakgebied

Je wilt betere doorgroeimogelijkheden

Je wilt meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid in je werk

Je wilt heel iets anders doen en overweegt een carrièreswitch

Je wilt nog niet werken

En, hoe het zit met je salaris als je hbo bent afgestudeerd?
In een aantal vakgebieden ga je als hbo’er inderdaad meer verdienen.

Mogelijkheden als je van mbo naar hbo wilt

Waar mbo-studies vooral gericht zijn op één (meestal praktisch) vakgebied, kun je met je hbo-diploma vaak veel breder aan de slag. Met je mbo4-diploma word je daarentegen gewoon toegelaten tot elke hbo-opleiding. Zowel bachelors als Associate degrees.

Studenten ontdekken de interessegebieden van Inholland

Welke richting wil je op?

Zoek je aansluiting op je mbo-opleiding of ben je juist op zoek naar totaal iets anders? Je kunt met je mbo4-diploma alle kanten op.

Ontdek de interessegebieden

Student die van mbo naar hbo ging kent de opleidingenstypen

Twee of vier jaar studeren?

Hoelang wil je nog studeren? Je kunt een hbo-bachelor van vier jaar volgen, of een Associate degree van twee jaar.

Meer over opleidingstypen

Studenten die van mbo naar hbo gingen kennen de opleidingensvormen

Voltijd, deeltijd of duaal?

Volledige focus op je studie en fulltime naar school, óf je studie met je werk of gezinsleven combineren. Welke opleidingsvorm past beter bij jou?

Meer over opleidingsvormen

De verschillen tussen mbo en hbo

Van hbo wordt vaak gedacht dat het veel moeilijker is dan mbo. Geen gekke gedachte, want de ‘h’ staat nu eenmaal voor ‘hoger’.  En toch is dit niet per se het geval. Het is vooral zo dat hbo-onderwijs anders is dan het mbo. Maar wát is er dan zo anders, en wat zijn precies die verschillen tussen mbo vs. hbo? We zetten het op een rij:

Mbo

  • 3 of 4 studiejaren (eventueel met uitloop).

  • Leidt je op tot één specifiek beroep, vaak praktisch en uitvoerend.

  • Nadruk ligt op ‘doen’ en leren in de praktijk.

  • Je krijgt meer uitleg en ondersteuning.

  • Je krijgt veel begeleiding tijdens je opleiding én stages.

Hbo

  • 2 of 4 studiejaren (eventueel met uitloop).

  • Praktijk én theorie: de kennis die je opdoet voer je in de praktijk uit.

  • De opleiding is breder gericht (dan mbo), waardoor je uiteindelijk meer kanten op kunt.

  • In voltijd, deeltijd en duaal te volgen. Voltijd is te vergelijken met BOL, duaal met BBL en deeltijd studeren is handig als je niet vijf dagen per week naar school wilt en je dit liever combineert met je werk of gezinsleven.

  • Je bent zelfstandiger: zowel qua studeren als het regelen van bijvoorbeeld stages en andere belangrijke zaken.

  • Je gaat sneller door de studiestof heen.

Voordelen en valkuilen van doorstromen naar hbo

Als je van mbo4 naar hbo wil doorstromen, dan is het goed om te weten dat je heel wat voordelen op zak hebt, maar óók met een aantal valkuilen te maken kunt krijgen. We zetten ze op een rij.

Voordelen

Voordelen als mbo'er

  • Je hebt al veel praktische kennis en praktijkervaring opgedaan. Vooral jouw praktijkervaringen kun je gemakkelijk toepassen in bijvoorbeeld praktische opdrachten, stages en projecten.

  • Als je doorstudeert in dezelfde richting, dan heb je al meer kennis van jouw vakgebied. Veel kennis (en praktische skills) zijn voor jou dan herkenbaar, waardoor deze onderdelen je makkelijker afgaan. Je hebt dit al in the pocket, dus haal hier je voordeel uit!

  • Je bent wat ouder en je hebt meer school- en werkervaring. Je hebt immers al gestudeerd en stage(s) gelopen. Deze ervaringen helpen jou om een bewustere keuze te maken.

  • Tijdens het eerste jaar op het hbo heb je misschien even de tijd nodig om te landen. Helemaal niet erg. In de jaren daarna ben je als mbo'er vaak sneller gewend dan medestudenten die direct doorstromen vanuit de havo of het vwo.

  • Je bent waarschijnlijk een gemotiveerde student, omdat je de stap naar het hbo bewust hebt gezet en écht door wil studeren.

Valkuilen

Valkuilen als mbo'er

  • De overstap van het mbo naar het hbo kan wat groter zijn als je een andere richting kiest dan je mbo-opleiding. Je hebt dan nog geen specifieke voorkennis, wat mbo-studenten afkomstig uit dezelfde richting als de hbo-opleiding wel hebben.

  • Je krijgt minder begeleiding op het hbo en er wordt meer zelfstandigheid van je verwacht.

  • Het tempo ligt hoger, je hebt meer (huis)werk en moet daardoor veel tijd steken in je hbo-opleiding. Meer dan je op het mbo gewend was. Daarom is het aan te raden om aanwezig te zijn bij colleges, omdat er vaak veel lesstof in één college wordt besproken.

  • Je moet ervoor zorgen dat je je gehele opleiding gemotiveerd blijft. Als je de wil hebt om door te zetten, is je doel uiteindelijk makkelijker te behalen.

Deze mbo'ers gingen je voor

Student volgt een Associate degree naar haar mbo-opleiding

Tip: volg een tweejarige Associate degree na je mbo

Lijkt de overstap van mbo naar hbo je misschien iets te groot? Of vind je nóg vier jaar studeren gewoon te lang? Dan kun je er ook voor kiezen een Associate degree (Ad) na je mbo te volgen. Een Ad is een tweejarige hbo-opleiding, waarbij je na afronding een volwaardig hbo-diploma krijgt. Dit opleidingstype is ideaal als je er niet zeker van bent of je nog wel vier jaar door wil studeren, maar het is ook een uitkomst als je eerst wil wennen aan het hbo. Daarnaast is de Ad ook praktischer ingestoken, waardoor de overstap van mbo naar hbo mogelijk wat makkelijker voor je is.

Ook ben je extra aantrekkelijk op de arbeidsmarkt als je zowel mbo4 als Ad hebt afgerond. Je hebt dan namelijk meer praktijkervaring opgedaan én je kunt jouw werk goed onderbouwen.

Heb je de smaak te pakken? Dan kun je na het behalen van je Ad heel gemakkelijk doorstromen naar een aanverwante bachelor.

Bekijk alle Associate degrees

Veelgestelde vragen over doorstromen van mbo naar hbo

Blijf je toch nog met wat vragen zitten? We hebben een aantal veelgestelde vragen (én antwoorden) over doorstuderen van mbo naar hbo op een rij gezet.

Kan ik het hbo-niveau wel aan?

Veel mbo-studenten die een doorstroom naar hbo overwegen, twijfelen of hbo te moeilijk voor ze is. Maar zolang je de juiste motivatie hebt, kun je het hbo absoluut aan. Het grootste verschil tussen mbo en hbo zit namelijk niet in het niveau, maar in het studietempo en de begeleiding. Het tempo ligt namelijk wat hoger en je gaat zelfstandiger te werk. Er wordt dus echt van je verwacht dat je genoeg eigen initiatief neemt. Dit zal in het begin vast wel even wennen zijn, maar door een goede planning te maken én je motivatie vast te houden moet het goedkomen. Ook staan er altijd docenten voor je klaar om je te helpen bij het maken van een planning die op jou aansluit.

Kan ik met mbo4 naar het hbo?

Doorstromen van mbo4 naar hbo kan altijd als je een mbo4-diploma op zak hebt. Met je mbo4-diploma word je namelijk toegelaten tot de meeste hbo-bacheloropleidingen, aan elke hogeschool in Nederland. Twijfel je of je nóg vier jaar wil doorstuderen? Dan kun je ook voor een Associate degree (Ad) kiezen, oftewel een verkorte hbo-opleiding van twee jaar. Ideaal om eerst te wennen aan het hbo-niveau. Na afronding van je Ad kun je altijd alsnog doorstromen naar de aanverwante bachelor, mocht je dat willen.

Kan ik met mbo3 naar het hbo?

Van mbo3 naar hbo doorstromen is in sommige gevallen ook mogelijk, maar wel met een extra tussenstap. Wanneer je een mbo3-opleiding (of lager) hebt afgerond, moet je eerst een mbo4-opleiding volgen en afronden. Ben je 21 jaar of ouder, dan kun je deze stap mogelijk overslaan door een toelatingstoets te doen. Bij een positieve uitslag kun je dan alsnog doorstromen zonder eerst een mbo4-opleiding te moeten volgen.

Bekijk de voorwaarden van deze toelatingstoets

Hoe pak ik de overstap van mbo naar hbo aan?

Je wilt van mbo doorstromen naar hbo, maar wat moet je daarvoor regelen? Daarvoor hebben we een stappenplan voor je gemaakt:

  1. Bedenk eerst welke richting jou aantrekt. Wil je je verder verdiepen en voor een hbo-opleiding kiezen die op je mbo-opleiding aansluit, of wil je juist totaal iets anders doen? Weet je nog niet goed welke richting of opleiding bij jou past, maak dan de Studiekeuzetest.
  2. Weet je welke richting je op wilt? Check en vergelijk dan de opleidingen en mogelijkheden.
  3. Bezoek Open Dagen en praat met studenten en docenten om meer te weten te komen over de inhoud van de opleiding, het toekomstperspectief en niet geheel onbelangrijk: de sfeer op de hogeschool. Ga bij jezelf na waar jij je op je gemak en thuis voelt. Wil je een hbo-studie in dezelfde richting als je mbo-opleiding volgen? Check dan meteen of de studie voldoende aansluit op je vooropleiding.
    Tip: neem je ouders/verzorgers of vrienden mee. Ook zij kunnen jou helpen inschatten welke hogeschool en opleiding het beste bij jou past.
  4. Woon je in de omgeving Den Haag en Rotterdam? Doe dan mee aan het mbo-keuzedeel Den Haag of Rotterdam, of volg een mbo-gastles in Rotterdam. Opleidingen die je interessant vindt, kun je dan alvast proberen.
  5. Vraag advies aan vrienden en bekenden die dezelfde stap hebben gezet en check bij ze hoe zij de overstap van hbo naar mbo hebben ervaren. Misschien hebben ze nog handige tips voor je!
  6. Loop mee met een Inholland-student en neem een kijkje in de keuken van de hogeschool én de studie van je interesse. Of ga proefstuderen met een groepje studiekiezers die ook nog oriënterend zijn. Zo ontmoet je mensen met dezelfde interesse, die misschien weer andere vragen hebben dan jij. Door je ervaringen, twijfels, vragen én antwoorden met elkaar uit te wisselen help je elkaar vaak verder in je keuze.
  7. Check de toelatingseisen bij de opleiding van jouw interesse.
  8. Stel je laatste vragen aan de studiekeuzeadviseur. Deze persoon kan met jou meedenken als je twijfelt of deze opleiding écht bij jou past en bij wat je wilt gaan doen.
  9. Keuze gemaakt? Meld je vóór 1 mei aan via Studielink.
  10. Vraag studiefinanciering aan via DUO.
  11. Vraag je studentenreisproduct aan via DUO.
  12. Volg de rest van je inschrijfproces bij Inholland.

Hoe ziet het eerste jaar op het hbo eruit?

Als je van mbo naar hbo doorstroomt, is het goed om je van tevoren te verdiepen in het verloop en de opbouw van zo’n bachelor of een Associate degree. Want hoewel elke hbo-studie verschillend is, zijn ze wel allemaal opgedeeld in twee fases: de propedeusefase en de hoofdfase. De propedeusefase vindt plaats in het eerste jaar, oftewel het propedeusejaar. In dit jaar volg je voornamelijk theorielessen en pas je de opgedane kennis vervolgens toe in opdrachten (zowel in groepsverband als alleen).

In de hoofdfase duik je verder de praktijk in, bijvoorbeeld door middel van stages. Wanneer je alle 60 benodigde studiepunten uit het propedeusejaar hebt gehaald (eventueel met wat uitloop in het tweede studiejaar), krijg je een propedeusediploma. Met dit tussentijdse diploma krijg je in feite groen licht voor de rest van je huidige bachelor. Maar je kunt er ook mee doorstromen naar een andere bachelor óf zelfs een overstap maken naar de universiteit.

Ontdek wat je kunt verwachten van studeren op hbo-niveau
Lees meer over het propedeusejaar

Kan ik een hbo-opleiding doen in dezelfde richting als mijn mbo-opleiding?

Met een mbo4-diploma kun je de meeste hbo-opleidingen volgen, of deze nu direct aansluit op je vorige opleiding of niet. Er hoeft dus geen aansluiting te zijn tussen je mbo- en hbo-opleiding. Vind je je huidige leer- en werkveld leuk en ben je op zoek naar meer verdieping, wil je meer kansen in het werkveld of in sommige gevallen een hoger salaris? Dan is het heel logisch om te kiezen voor een hbo-opleiding in dezelfde richting als je mbo-opleiding. Maar je kunt de stap om van mbo naar hbo door te stromen ook gebruiken om juist een totaal andere richting op te gaan. Hier is geen goed of fout in, zolang deze maar bij jou past!

Heb ik recht op studiefinanciering?

Wanneer je van mbo naar hbo doorstroomt, heb je gewoon opnieuw recht op studiefinanciering. De ‘stufi’ die je op het mbo al hebt gekregen telt dus niet ook nog mee voor je studietijd aan het hbo. Je hebt dus gewoon – net als elke andere hbo-student – recht op de volledige studiefinanciering die voor een bachelor of Ad geldt. Uiteraard blijven de opgebouwde studieschulden wel bestaan.

Kan ik ook een opleiding volgen die korter is?

Wanneer je na je mbo naar hbo wil doorstromen, ben je niet alleen maar toegewezen op de standaard vierjarige bachelors. Er bestaan ook hbo-opleidingen en praktijkgerichte modules die veel korter zijn.

Associate degrees
Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een Associate degree. Dit is een verkorte hbo-opleiding van twee jaar, die ideaal is voor studenten die niet nog vier jaar willen studeren, of eerst eens kennis willen maken met studeren op hbo-niveau. Heb je je Ad behaald, dan kun je altijd nog doorstromen naar de aanverwante bachelor die je in nog eens twee aanvullende jaren kunt voltooien.

Inholland Academy: korte praktijkgerichte opleidingen en modules
Liever nog wat korter studeren? Bij Inholland Academy heb je de keuze uit meer dan twintig korte, praktijkgerichte opleidingen en modules op hbo-niveau. Deze zijn te volgen bij een groot aantal Inholland-locaties in de Randstad. Let er wel op dat je bij een Academy-opleiding of -module geen hbo-diploma krijgt en ook geen recht op studiefinanciering hebt. De korte opleidingen en modules zijn met name bedoeld om hbo-kennis en -ervaring op te doen, je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, je visie te verbreden of het begin van een carrièreswitch in gang te zetten.

Wat is het verschil tussen een baan op mbo- en hbo-niveau?

Een hbo-opleiding volgen na je mbo is een aanrader als je je wat meer wilt specialiseren en niet alleen uitvoerend te werk wil gaan. Want waar je bij beroepen op mbo-niveau vaak uitvoerend en taakgericht werk verricht, ga je bij beroepen op hbo-niveau juist meer de diepte in. In het hbo-werkveld spoor je vaak problemen op, word je specialist op een bepaald gebied en zoek je naar passende en praktijkgerichte oplossingen. Dit kan betekenen dat je deze oplossingen niet altijd zélf in de praktijk uitvoert, al is dit afhankelijk van het werkveld, de functie en natuurlijk je eigen voorkeur.

Wat als het hbo niet bevalt?

Er is geen reden tot paniek als het even niet soepel loopt met je hbo-opleiding. Bijna iedere student heeft wel eens een periode dat het even niet lekker gaat met studeren, wat de reden ook is. Het kan ook best even wennen zijn om die overstap van mbo naar hbo te maken, met name vanwege het hogere tempo en de zelfstandigheid die van je gevraagd wordt. Gelukkig kun je altijd in gesprek gaan met je SLB’er of je coach.

Ervaringen uitwisselen bij Student Succescentrum
Vind je het fijn om met andere studenten te sparren of te praten? Ga dan vooral langs bij het Student Succescentrum (SSC) om ervaringen uit te wisselen. Je staat er immers niet alleen voor!

Twijfels bespreken met studiekeuzeadviseurs
Twijfel je over je gemaakte studiekeuze? Of overweeg je om van studie te veranderen, maar ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Dan staan onze studiekeuzeadviseurs altijd voor je klaar om je te helpen inzicht te krijgen in welke studies het beste aansluiten bij jouw interesses en vaardigheden. Samen bespreek je wat je huidige studiekeuze is en hoe je je eventueel kunt oriënteren op een nieuwe studie.

Heb je vragen over doorstromen van mbo naar hbo?

We helpen je graag!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228