De verdeling van voedsel is wereldwijd ongelijk. Herinrichting van de voedsel- en productieketens is nodig en noodzakelijk, zowel regionaal, nationaal als internationaal.
In de onderzoekslijn Voedsel in de Metropool van het Research and Innovation Centre Agri, Food & Life Sciences (RIC AFL) doen onderwijs, werkveld en overheid onderzoek om productieketens opnieuw in te delen en voedsel beter te verdelen. Ook zetten we de kennis van moleculaire technieken in om gewassen te verbeteren. We doen praktijkgericht onderzoek naar initiatieven die onder andere leiden tot duurzame teelt en productie van gewassen en voedsel (transitie van dierlijk naar plantaardig, energietransitie), duurzame voedselvoorziening (technologische en marktinnovaties), biodiversiteit en duurzame bestuiving van gewassen, en genetisch diversiteit van voedsel. Het 'voeden van de stad' speelt bij alle vraagstukken een belangrijke rol.
Om de maatschappelijke vraagstukken binnen de onderzoekslijn Voedsel in de Metropool op te lossen, is het nodig om heel veel samen te werken. Dat doen we binnen Inholland, maar ook met andere onderwijsinstellingen en universiteiten, werkveld en overheden. Binnen de hogeschool zijn de volgende samenwerkingen mogelijk.
Samenwerking met de kenniscentra binnen Inholland:
Samenwerking met docenten en studenten van de opleidingen van het Domein Agri, Food and Life Sciences:
Het RIC AFL sluit met haar onderzoekslijnen aan op de Nationale Wetenschapsagenda, waarin de onderzoeksvragen staan waar de wetenschap zich de komende jaren op richt. De Nationale Wetenschapsagenda bundelt de krachten van verschillende partijen en stimuleert daarmee de samenwerking tussen wetenschappers, bedrijven en maatschappelijke organisaties.
Ondernemersklimaat.
Economie, de logistiek van de stad, de stad als economisch systeem, de voedselvoorziening van de stad, de stad als energieneutraal systeem, circular cities, sharing cities, urban agriculture.
Grondstoffen gebruiken in plaats van verbruiken. Het (her)ontwerpen van productieprocessen en producten. Het ontwikkelen van nieuwe materialen en businessmodellen. Een optimaal grondstof- en materiaalgebruik.
Grondstof voor een duurzame productie. Hoe kunnen wij agroproductiesystemen verduurzamen in relatie tot de wereldwijd toenemende vraag naar gezond en veilig voedsel?
De kwaliteit van producten en de wijze waarop de producten worden geproduceerd. Efficiënte productiesystemen, optimale inrichting van duurzame productieketens, de ontwikkeling van meer kennis en inzicht in consumentengedrag ten aanzien van voedsel- en voedselgebruik als onderdeel van de persoonlijke voedings- en lifestyle-mix. Hoe kunnen wij agroproductiesystemen verduurzamen in relatie tot de wereldwijd toenemende vraag naar gezond en veilig voedsel?
Nieuwe technische en logistieke systemen zijn essentieel om de toenemende behoefte op de vangen, de milieubelasting ervan te minimaliseren en de veiligheid, beleving en het comfort te vergroten. Transport en logistiek zijn bepalend voor de tijdigheid en leverbetrouwbaarheid van goederen en personen.