Verduurzaming vakantieparken

Dit project is afgerond in 2024. 

Lectoraat
Gebouwde Omgeving
Lectoraat
Slimme Materialen voor de Energietransitie
Duur
September 2022 t/m februari 2024
Locatie
Alkmaar, Texel, Callantsoog
Contact
Bronia Jablonská

Het doel van Verduurzaming vakantieparken

Het doel van dit onderzoeksproject is om vakantieparken te verduurzamen door slimme energieoplossingen te ontwikkelen en te onderzoeken hoe gedragsverandering kan bijdragen aan energie-efficiëntie. Het project richt zich op het aanpakken van uitdagingen zoals energiecongestie, zowel door technologische oplossingen als door het bevorderen van duurzaam gedrag bij personeel en bezoekers. Vakantieparken dienen als proeftuinen om deze innovaties in de praktijk te testen en toepasbare modellen en tools te ontwikkelen.

Het project was een samenwerking van de lectoraten Gebouwde Omgeving en Slimme Materialen voor de Energietransitie. Om dit project te realiseren sloegen zij de handen ineen met externe projectpartners, zoals het vakantiepark De Krim op Texel, Jord Kuiken namens Villapark Residentie Texel, Taskforce Vitale Verblijfsrecreatie Noord-Holland Noord, en campings De Nollen en De Lepelaar in Callantsoog. Provincie Noord-Holland was de subsidieverstrekker van dit project.

Hoe pakte Inholland dit onderzoek aan?

Inholland voert dit project multidisciplinair uit, waarbij studenten en onderzoekers van verschillende opleidingen en lectoraten samenwerken. Ze onderzoeken zowel de technische als de bedrijfseconomische haalbaarheid van duurzame oplossingen voor vakantieparken. Samen met onderzoekers hebben studenten in verschillende fasen gewerkt aan het inventariseren van energieverbruik en installaties, en aan de ontwikkeling van casussen gericht op vitaliteit en energiebesparing. Een hackathon werd georganiseerd om ideeën te genereren voor het stimuleren van duurzaam gedrag. Daarnaast onderzoeken studenten ook innovatieve technologieën zoals warmtebatterijen om energie op te slaan.

Wat zijn de (verwachte) resultaten?

De resultaten van het onderzoek naar de verduurzaming van vakantieparken zijn veelbelovend en bieden concrete handvatten voor verdere verduurzaming. Zo hebben studenten en onderzoekers niet alleen de technische haalbaarheid van slimme energieoplossingen onderzocht, maar ook de bedrijfseconomische voordelen daarvan in kaart gebracht. Een belangrijke uitkomst is de ontwikkeling van een model waarmee de kosten en baten van warmtebatterijen nauwkeurig berekend kunnen worden. Deze warmtebatterijen maken het mogelijk om energie in de vorm van warmte op te slaan en later te gebruiken, bijvoorbeeld voor het verwarmen van zwembaden en vakantiewoningen.

Naast technologische innovaties richtte het onderzoek zich ook op gedragsverandering. Tijdens een hackathon bedachten studenten creatieve oplossingen om zowel personeel als bezoekers aan te zetten tot energiezuiniger gedrag. Ideeën zoals een puntensysteem waarmee punten verdiend kunnen worden als energie wordt bespaard, die ingewisseld worden voor een duurzaam product of dienst, en een mascotte die kinderen spelenderwijs bewust maakt van duurzaam handelen, zijn voorbeelden van concrete tools die vakantieparken kunnen inzetten. Deze resultaten bieden vakantieparken niet alleen de mogelijkheid om hun energieverbruik te verlagen, maar dragen ook bij aan de vitaliteit en duurzaamheid van de sector als geheel. De opgedane kennis kan bovendien breder worden toegepast op andere vakantieparken en campings in de regio Noord-Holland Noord en in andere regio's.

“Ook voor nieuwe groepen studenten is zo’n proeftuin op Texel razend interessant.”

– Marcel Slikker, KAM-coördinator recreatiebedrijf De Krim Texel

Wat is het belang voor het onderwijs?

Dit project biedt studenten een unieke kans om hun kennis in de praktijk toe te passen en multidisciplinair samen te werken. Studenten van uiteenlopende studierichtingen, van techniek tot marketing, leren van elkaar en werken aan concrete, maatschappelijke vraagstukken. Deze samenwerking helpt hen om complexe uitdagingen aan te pakken, zoals de energietransitie, en bereidt hen voor op de arbeidsmarkt. Voor Inholland biedt dit project de mogelijkheid om onderwijs en onderzoek te integreren, wat bijdraagt aan praktijkgericht leren.

Een grote groep studenten van verschillende opleidingen was betrokken bij het onderzoek naar de technische en bedrijfseconomische haalbaarheid van slimme energieoplossingen, ook om de parken zelfvoorzienend te maken. Dit ging om studenten van technische opleidingen zoals Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, en van Finance & Control en Business Studies (afstudeerrichting Marketing).

Hoe betrokken we het werkveld?

Het werkveld wordt nauw betrokken bij dit project, met externe partners zoals het vakantiepark De Krim op Texel, Jord Kuiken namens Villapark Residentie Texel, en campings De Nollen en De Lepelaar in Callantsoog. Zij fungeren in als praktijkvoorbeelden en kunnen de onderzoeksresultaten inzetten om hun duurzaamheidsvraagstukken op te lossen. Projectpartner Taskforce Vitale Verblijfsrecreatie van het Ontwikkelingsbedrijf NHN brengt kennis van de sector in en kan de onderzoeksresultaten in hun netwerken verspreiden. Studenten werken aan concrete casussen en dragen al lerend bij aan het onderzoek naar oplossingen die direct toepasbaar zijn binnen deze bedrijven. De betrokkenheid van de partners zorgt ervoor dat de oplossingen niet alleen theoretisch zijn, maar ook praktisch en economisch haalbaar.

Samenwerkingspartners van Hogeschool Inholland

Provincie Noord-Holland was de subsidieverstrekker van dit project.

Werk samen met Bronia

Kom in contact en stel al je vragen

Telefoon
0615279281