Dr. Feike van der Leij is sinds februari 2021 lector van het lectoraat Food, Health & Technology (voorheen Health & Food) en daarmee onderdeel van het Research and Innovation Centre Agri, Food & Life Sciences. Met zijn lectoraat richt hij zich op de vraag hoe we voeding en concepten rondom voeding zodanig kunnen veranderen dat mensen langer gezond blijven, op een gelukkige manier oud kunnen worden en tegelijk de duurzaamheid van de voedselketen verbetert. Hier zijn innovaties in voedseltechnologie voor nodig, maar ook slimme concepten om consumenten te bereiken en manieren om ideeën over gezonde voeding te laten landen in de maatschappij.
Met het omvangrijke onderzoeksprogramma Food for Happy Ageing geeft Feike sturing aan de mooie ambities van zijn lectoraat. Binnen thema’s gericht op smaak, customized food, personalized food, reststroomverwaarding en spiermetabolisme en veroudering starten of lopen al verschillende onderzoeksprojecten.
Feike werkt graag samen met andere domeinen binnen Inholland en met andere organisaties in het onderwijs, van mbo en hbo tot universiteiten, zowel op docent- als studentniveau. Ook onderzoeksinstellingen zoals TNO zijn aangehaakt, net als het bedrijfsleven. De intensieve samenwerking krijgt onder meer vorm bij FICA, waar studenten van bijvoorbeeld de opleiding Food Commerce & Technology aan verschillende food-vraagstukken werken binnen bedrijven.
De helft van de Nederlandse bevolking kampt met overgewicht. Het is dus hoog tijd dat gezond eten toegankelijker en lekkerder wordt. Maar gezonde keuzes maken voor mens én planeet is tegenwoordig uiterst complex. Gelukkig is er een hypergezonde, duurzame oplossing: onze eigen veldboon. Feike vertelt in deze podcastaflevering van Onderzoekers over de Toekomst over de veldboon als eiwitrijk, duurzaam alternatief voor importsoja. De transitie van dierlijk eiwit naar plantaardig eiwit is essentieel, stelt Feike. "We hoeven heus niet allemaal vegetariër te worden. Maar we hebben op deze manier te weinig aardes om iedereen te voeden."
Feike van der Leij is naast lector werkzaam als docent bij de opleiding Food Commerce & Technology van Hogeschool Inholland.
Feike volgde de hbo-opleiding Medische Microbiologie, studeerde Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen waar hij aanbleef voor een promotieonderzoek naar de genetische kenmerken van aardappelen met één type zetmeel. Na zijn promotie verhuisde hij naar Zürich waar hij aan de Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) onderzoek deed naar bioplastics. In 1994 keerde hij terug om zich in het UMC Groningen te richten op de vraag hoe het DNA bij mensen de energiehuishouding regelt. Hij ontdekte verschillende genen in het menselijke genoom, wat hem na 2006 als docent bij hogeschool Van Hall Larenstein inspireerde tot het schrijven van het Genomisch kookboek voor het onderwijs. Bij deze hogeschool was Feike vijf jaar lector voordat hij in 2015 overstapte naar Inholland.
Feike is getrouwd, heeft een dochter en woont in Amsterdam. Mensen om hem heen roemen zijn gedrevenheid om zijn kennis over te brengen vanuit zijn oprechte enthousiasme over de haast artistieke schoonheid van ons DNA.
VVD en BBB bewijzen daarin de melkpoederproducenten, en daarmee de melkveehouderij, een dienst door nepnieuws te verspreiden, stelt Feike in deze column voor FoodAgri Business. De partijen stellen zonder blikken of blozen ‘dat zowel wet- en regelgeving als de moeder-en-kindzorg én daardoor ook de samenleving grote druk leggen op jonge moeders om zelf te zogen’ en ‘dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat deze druk rechtvaardigt’. Daarmee twijfelen ze aan de wetenschappelijke basis van de gezondheidsadviezen die door onder andere het Voedingscentrum worden gegeven, stelt Feike.
We liggen laag ten opzichte van de zeespiegel, dus de zeespiegelstijging als gevolg van de klimaatcrisis zal ons bovengemiddeld raken, schrijft Feike in zijn column voor FoodAgri Business. Steeds meer mensen komen in financiële nood terwijl een kleine groep het beter heeft dan ooit tevoren. En die kloof wordt dieper, stelt hij. Voor mensen met een slecht gezondheidsperspectief omdat ze het niet ruim hebben, wordt dat perspectief bovendien nóg slechter.