Frank van der Helm is sinds september 2023 associate lector Levende Teeltsystemen bij Integrale Voedsel- en Productieketens en daarmee actief binnen het Research and Innovation Centre Agri, Food & Life Sciences. Frank wil met onderzoek en onderwijs bijdragen aan een tuinbouwproductiesysteem dat functioneert als een ecosysteem. Want dankzij het samenspel van een grote diversiteit aan levende organismen kan zo’n ecosysteem zorgen voor een gezonde productie van gezonde producten, met telers die de biodiversiteit versterken. Doel is om kennis en kunde te ontwikkelen over hoe je zulke levende teeltsystemen kunt ontwerpen en beheren. Zo draagt Frank met onderzoek, onderwijs en voorlichting een steentje bij aan een tuinbouwsector die de wereld van gezonde producten voorziet en in balans is met zichzelf en de omgeving.
Frank staat met één been in het onderzoek en met het andere in het onderwijs. Daarom betrekt hij waar mogelijk studenten bij zijn onderzoeksprojecten. Hij zoekt daarbij niet alleen de samenwerking met de ‘groene’ opleidingen van het domein Agriculture, Food & Life Sciences, maar bijvoorbeeld ook met studenten van het domein Techniek, Ontwerpen & Informatica, want tuinbouw en technologie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en met Business, Finance & Law, zodat teeltsystemen ecologisch én economisch weerbaar zijn. Onderzoek voltrekt zich in een nauwe samenwerking met het bedrijfsleven in de tuinbouwsector en met onderwijs- en kennisinstellingen in het voortgezet, beroeps- en hoger onderwijs.
Frank van der Helm is associate lector Levende Teeltsystemen bij Integrale Voedsel- en Productieketens. Daarnaast is hij docent bij de opleiding Tuinbouw & Agribusiness.
Frank studeerde Tuinbouw, onder meer bij de voorganger van Hogeschool Inholland Delft. Hij koos vervolgens voor Ecologische Landbouw aan de Wageningen University. Zijn eerste baan was bij een zaadveredelaar waar hij ging werken bij een spin-off bedrijf Innoveg waar hij aan de wieg stond van innovatieve groenteproducten, zoals puntpaprika’s en snackgroenten. Daarna ging hij aan de slag bij het MilieuProgramma Sierteelt (MPS) waar hij zich bezig hield met R&D voor certificering van sierteeltproductie. Na enkele jaren zocht hij de dynamiek van het praktijkgericht onderzoek en vond dit bij Wageningen University & Research. In 2015 maakte hij de overstap naar Hogeschool Inholland als docent-onderzoeker en geniet hij van de autonomie, vrijheid en verantwoordelijkheid om eigen initiatieven te ontplooien en samen te werken en te leren met collega’s en studenten.
Frank woont samen met zijn partner en twee kinderen in Delft. Hier oefent hij zijn groene vingers op een klein maar biodivers dakterras om zelf en zijn kinderen te leren van de avontuurlijke wereld van het ecologisch tuinieren.
"Ik wil het leven terugbrengen in de plantenteelt."