Civiele Techniek voltijd

Infrastructuur aanleggen? Daarvoor zet jij je talent voor organisatie, en wis- en natuurkunde in!

Hbo Civiele Techniek

Voor wie

Jij:

  • wilt het liefste de hele dag bouwen;
  • bent goed in wis- en natuurkunde en wilt hier meer over leren;
  • ziet graag het resultaat van het werk van jouw team.

Als kind hield je al van bouwen. Bruggen van Lego. Of zandkastelen met dammen tegen het water. Eigenlijk zou je dat willen doen voor je werk. En natuurlijk ben je geïnteresseerd in tv-programma's over bijvoorbeeld de Deltawerken of tunnelbouw. Zulke megaconstructies wil jij ook bedenken en uitvoeren. En met jouw organisatietalent kun je zulke grote projecten managen. Leer het in de opleiding Civiele Techniek!

Studieprogramma Civiele Techniek

De vierjarige opleiding Civiele Techniek combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Met de opleiding Civiele Techniek help jij je omgeving inrichten. Daarbij houd je rekening met actuele thema's zoals veiligheid en duurzaamheid. Jouw werkveld is heel uitgebreid. Het omvat water en infrastructuur. Je bedenkt constructies en hoe die in de omgeving passen. Daarbij houd je rekening met allerlei ecologische, maatschappelijke en politieke randvoorwaarden.

Studievormen

  • Theorie
    Volg hoorcolleges en besteed uren aan zelfstudie: thuis of bij ons op locatie. Net wat jij prettig concentreren vindt.
  • Projecten
    Heb jij de theorie goed tussen je oren zitten? Laat je hersens kraken met uitdagende projecten. Pak ze in groepsverband op samen met je medestudenten.
  • Praktijk
    Leer de beroepspraktijk kennen! We werken hiervoor nauw samen met bijvoorbeeld ingenieursbureaus en overheden. Luister naar gastsprekers uit het werkveld, ga op excursies en loop in het tweede en in het derde jaar stage.
  • Onderzoek
    Ben jij klaar voor het echte werk? Bewijs het met een praktijkgericht onderzoek in je afstudeeropdracht! We bereiden je daar in je studie goed op voor.



Persoonlijk
Hoe breed de opleiding ook is, de locatie in Alkmaar is lekker overzichtelijk en de sfeer persoonlijk. Docenten en studenten kennen al snel jouw naam en andersom. We hebben goed contact met andere instellingen en bedrijven in de sector. Dat maakt de opleiding actueel en praktijkgericht. 

Twijfel je nog? 
Ben je goed in wiskunde en natuurkunde, dan kun je meerdere opleidingen doen. Twijfel je nog of de opleiding Civiele techniek wel echt bij jou past? Kijk dan ook eens bij opleidingen die erop lijken. Denk aan Bouwkunde om nieuwe gebouwen te maken. Of kijk op een technische én economische manier naar de openbare ruimte met Bouwmanagement & Vastgoed / Ruimtelijke Ontwikkeling. 

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

In het eerste jaar leg je de theoretische basis voor je opleiding. Volg bijvoorbeeld colleges in construeren, wiskunde, 3D tekenen en waterbouw. En werk aan opdrachten samen met andere studenten. Jullie leren daarin alles over civieltechnische projecten. Denk aan de bouw van een brug, het ontwerp van een jachthaven of het bouwrijp maken van een woonwijk.

De mooiste projecten uit de praktijk zie je tijdens excursies. Laat je inspireren door de zeesluis in IJmuiden, het Zuidasdok en de Afsluitdijk . En bezoek net zulke indrukwekkende projecten in het buitenland.

Vakken

Toegepaste mechanica
Vloeistofmechanica

Inleiding wegenbouw
BIM 1 Wiskunde Waterbouw Wiskunde Construeren staal Grondmechanica Geodata (landmeten) VCA
Uitvoeringstechniek
Construeren beton Betontechnologie Organisatie van de bouw Internationalisering

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

Tijd om je helm, hesje en veiligheidsschoenen aan te trekken. Tijd voor je eerste stage! Werk twintig weken bij een aannemer en ontwikkel je vaardigheden. Want door praktisch werk te doen, leer je het vakgebied kennen. Vraag bijvoorbeeld een offerte op met het juiste aantal materialen. Oefen je vaardigheden in digitaal tekenen en beantwoord vragen van medewerkers op de bouwplaats. 

Daarna werk je aan twee projecten. Je doet ervaring op met infrastructuur en ontwerp van waterbouwkundige constructies. 

Vakken

Wiskunde Waterbouw Geodata Wegenbouw Onderzoek en rapportagetechniek Toegepaste mechanica Grondmechanica Wegontwerp BIM

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

Je begint het jaar met vakken zoals waterbouw, hydrologie en ruimtelijke ordening. Ook werk je samen met andere studenten aan projecten over verkeersbouw en waterbouwkundige constructies. Vanaf het derde jaar volg je daarnaast meer en meer je interesses. Stel bijvoorbeeld deels je eigen studie samen door zelf vakken te kiezen. En kies een leuke stageplek.

Projectmatig werken
Tijdens je derde jaar leer je projectmatig werken in teams. Want dat komt straks dagelijks terug in jouw beroepspraktijk. Je krijgt extra verantwoordelijkheden. We weten dat je die nu aankunt!

Specialiseren in je stage
Je derdejaarsstage is het moment om je te specialiseren. Ga bijvoorbeeld aan de slag op het kantoor van een advies- of constructiebureau, van de overheid of van misschien wel weer een aannemer. Of voel je meer voor een buitenlands avontuur? Volg je interesse!

Goede contacten
Bij Inholland hebben we goede contacten in het bedrijfsleven. Daardoor heb je toegang tot interessante stageplaatsen. Meestal kun je zelf kiezen, zodat je de plek vindt die het beste bij jouw wensen past.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

Het laatste halfjaar ga je afstuderen. Werk aan een afstudeerproject dat jij zelf mag kiezen en vormgeven. Het is jouw proeve van bekwaamheid: laat zien dat je uitgegroeid bent tot een professional.

 Bachelor of Science
Als je de opleiding Civiele Techniek met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science noemen!

Samenwerkingen

STOHA
Afgestudeerden (alumni) van de opleiding Civiele Techniek in Alkmaar ontmoeten elkaar via de STOHA (Stichting oud HTS-studenten Alkmaar). De STOHA bestaat sinds 1976 en is begonnen door en voor oud-studenten Civiele Techniek. Er zijn inmiddels rond de 1100 alumni aangesloten. Met hun kennis, inzicht en werkervaring zijn inmiddels honderden civiele projecten gerealiseerd. Ook zijn er momenteel nog veel projecten in uitvoering. STOHA-donateurs komen elkaar in het dagelijks leven regelmatig tegen. Alleen weten ze dat meestal niet van elkaar.

Ongeveer 80% van de STOHA-donateurs werkt in de provincie Noord-Holland. Aan de meeste civiele- en bouwkundige projecten werken dus afgestudeerden van Hogeschool Inholland, Hogeschool Alkmaar of de voormalige HTS Alkmaar samen. In allerlei beroepen:

  • projectontwikkelaar
  • ontwerper/constructeur
  • werkvoorbereider
  • uitzetter
  • laborant
  • directeur
  • uitvoerder
  • inkoper
  • toezichthouder
  • adviseur
  • en nog veel meer

De STOHA-donateurs helpen niet alleen alumni vooruit, maar ook studenten. Bijvoorbeeld bij het vinden van stageplaatsen. Ook (mede-)organiseren zij gastcolleges, excursies en Open Dagen.

Infra Bindt
De Stichting Infra Bindt maakt leerlingen van het voortgezet onderwijs enthousiast over de Infra-branche in Noord-Holland. In de stichting werken de onderwijsinstellingen Hogeschool Inholland, Horizon College, Regio College, Nova College en SPG Noord-Holland samen met het bedrijfsleven. Samen zorgen zij dat er meer nieuwe leerlingen bijkomen in het infra-onderwijs. Ze geven bijvoorbeeld gastlessen en voorlichtingsdagen aan middelbare scholieren. En ze onderhouden de pagina www.infrabindt.nl. Ben je benieuwd naar alle infra-opleidingen op beroepen op lbo, mbo en hbo-niveau? Neem dan snel een kijkje op deze website. 

In de praktijk

Landmeten en grondboren

Open Avond 11 december

Meld je aan

Leuke opleiding?

Op de hoogte blijven?

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Civiele Techniek

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

 

Studeren in het buitenland?

Een nieuwe haven in het Midden-Oosten. Een brug over een vallei in de Alpen. Een nieuw verkeersknooppunt in China. Ook in het buitenland kun je meewerken aan uitdagende projecten. Maak zo een onvergetelijk avontuur van jouw stage in het derde studiejaar. Die ervaring is goed voor je cv én voor jou als persoon. Probeer zelf zo'n mooie plek te regelen. Die kans laat je toch niet liggen?

Lijkt dit je een leuke opleiding?

We houden je graag op de hoogte van de opleiding Civiele Techniek voltijd. Zo kun je ontdekken of de opleiding bij jou past en helpen we je bij je studiekeuze. Laat je e-mailadres achter en wij doen de rest.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228