Leraar Basisonderwijs (Pabo) deeltijd

Bekijk of jouw vraag al eerder is gesteld

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de veelgestelde vragen over toelatingseisen, studiebelasting en toetsing.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Neem dan contact op met de opleiding:

Alkmaar: pabo.alkmaar@inholland.nl 
Den Haag:
pabo.denhaag@inholland.nl 
Dordrecht:
pabo.dordrecht@inholland.nl 
Haarlem:
pabo.haarlem@inholland.nl 
Rotterdam:
pabo.rotterdam@inholland.nl 

Tot wanneer kan ik mij inschrijven voor de opleiding?

Voor de septemberstart 2025 kan je je tot 1 augustus 2025 aanmelden via Studielink.

In februari 2026 start de verkorte deeltijd opleiding en de Digipabo verkorte deeltijd in Den Haag en Rotterdam (bij voldoende aanmeldingen). Je kan je aanmelden vanaf 1 oktober 2025 tot 15 januari 2026.

Wat betaal ik aan collegegeld?

Het collegegeld voor 2025-2026 bedraagt € 2.174 *. 

* Het bedrag kan afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden verschillen. Bekijk voor de zekerheid de collegegeldwijzer.

Voor overige financiële vragen kan je contact opnemen met de centrale studentenadministratie op csa@inholland.nl of 023-5223228.

Waar kan ik mijn diploma checken?

Je diploma kan je checken bij de centrale studentenadministratie via csa@inholland.nl of op 023-5223228.

Wat is de vereiste vooropleiding?

De Inholland pabo deeltijd is toegankelijk voor studenten met een diploma vwo, havo of mbo 4. 

Lees hier alle informatie over de toelating

Moet ik toelatingstoetsen doen?

Wil je starten met de pabo? Lees hier aan welke eisen je moet voldoen

Hoe ziet de 21+-Toelatingstoets eruit?

De toets is in twee delen opgesplitst: Het eerste deel is een capaciteitentest.

Als je slaagt voor de test, word je op een later moment uitgenodigd voor het tweede deel: de vaktoets(en).

Waar kan ik de Inholland pabo volgen?

Het deeltijd-vierjarig traject en deeltijd-tweejarig traject kan je op de locaties Alkmaar, Rotterdam Den Haag, Dordrecht en Haarlem volgen. 
 
De digipabo (verkorte) deeltijd volg je via de locatie Den Haag. 
 

Hoeveel stagedagen heb ik per week?

Je hebt één praktijkdag per week. Om de paar weken neem je een dag deel aan een leerteam. 

Zoekt de opleiding een stageplek voor mij?

De opleiding zoekt een stageplek voor je. We werken samen met een aantal schoolbesturen in de regio en zoeken een plek voor je binnen onze samenwerkingsverbanden. Op deze manier zorgen we voor een goede begeleiding; de scholen weten wat we van jou verwachten.

Kan ik mijn werk als onderwijsassistent als stage gebruiken?

Als onderwijsassistent kun je niet je stage als werk gebruiken. Je zal namelijk als leerkracht moeten functioneren.

Wij zoeken een stage passend bij de fase van je opleiding. De Inholland pabo deeltijd biedt naast de stage en studie de mogelijkheid om te blijven werken.

Welke boeken heb ik nodig?

De boekenlijst bevat een aantal verplichte boeken en het advies om een aantal basisboeken aan te schaffen. Na je aanmelding in Studielink krijg je toegang tot de Inholland-app, waar je boekenlijst kan vinden. 

Hoe lang duurt de studie?

De nominale studieduur is 4 jaar.

Heb je al een hbo/wo-diploma op zak, dan kom je in aanmerking voor onze verkorte variant (deeltijd-tweejarig traject / digi deeltijd-tweejarig traject) en kun je de deeltijd in principe in twee jaar doorlopen. Daarnaast zijn er andere mogelijkheden om te versnellen, bijvoorbeeld als je al onderwijservaring hebt.

Wat houden de verschillende leerroutes voor deeltijdstudenten in?

Als student aan de Inholland pabo deeltijd kan je studeren op een manier die bij jou past. Je kan kiezen uit twee leerroutes. 

Wat zijn de versnellingsmogelijkheden?

De Inholland pabo in deeltijd duurt in principe vier jaar, met een studielast van ongeveer 24 uur per week. Heb je al relevante eerder behaalde diploma’s, certificaten en aantoonbare kennis en ervaring? Dan kun je jouw studieduur verkorten.

Korter studeren kan bij de Inholland pabo op verschillende manieren. Tijdens het intakegesprek bespreken we de verschillende opties met je. Bekijk hier onder alle mogelijkheden.

Lees verder over versnellen

Hoeveel tijd kost de opleiding?

Het verschilt per persoon hoeveel tijd je aan de opleiding kwijt ben. Gemiddeld is het ongeveer 24 uur per week. Je hebt tijdens je studie maximaal twee dagen (16 uur) contacttijd, waarvan minimaal één dag in de praktijk (op een/jouw basisschool). Contacttijd met de hogeschool kan overdag of ’s avonds zijn (afhankelijk van locatie) en live of online afhankelijk van je leerroute. Reken in ieder geval op acht uur zelfstudie per week.

Voor een goede balans tussen werk en studie, adviseren we uit ervaring maximaal drie dagen per week te werken naast de studie.  

Wat is de BSA-norm?

Tijdens het eerste jaar (fase 1) kijken we naar jouw studieresultaten. Voldoe je aan de voorwaarden om door te gaan? En is de opleiding haalbaar voor jou? Op basis daarvan krijg je een studieadvies. Zo weet je op tijd of je kan doorgaan of beter voor een andere opleiding kan kiezen.

Het belangrijkste is het aantal behaalde studiepunten (European Credits of EC’s). Om naar fase 2 te gaan, heb je 30 van de 60 EC’s nodig. Als je niet genoeg punten hebt, krijg je een negatief bindend studieadvies. Je mag dan niet verder studeren bij de Inholland pabo.  

Wat is een Studiekeuzecheck?

Na je aanmelding in Studielink krijg je toegang tot de Inholland-app met informatie over de opleiding. Je doet eerst een online test en neemt deel aan de Studiekeuzecheck, die bij de Inholland pabo 'De Brede Intakeavond deeltijd' heet.

Tijdens deze bijeenkomst bespreken we de opbouw van de opleiding en de leerroutes en heb je een persoonlijk gesprek. Na het persoonlijke gesprek krijg je advies over je studiekeuze en leerroute. 

Welk type medestudenten tref ik aan?

Je zit in een studiegroep met medestudenten variërend in leeftijd, vooropleiding en werkervaring. Deze variatie is een meerwaarde voor je studie.

Kan ik een tegemoetkoming krijgen voor de studiekosten?

Wat zijn mijn ontwikkelmogelijkheden voor de toekomst?

Er zijn in het onderwijs enorm veel mogelijkheden om je te blijven ontwikkelen. Misschien wil je na je diploma verder studeren. Je kunt doorstuderen door een universitaire vervolgstudie te kiezen zoals Onderwijskunde. Daarnaast kun je ook een professional master behalen waarbij Inholland twee aansluitende masteropleidingen aanbiedt: de Master Pedagogiek en de Master Leren en Innoveren. Als docent ben je immers nooit uitgeleerd, daarvoor is het onderwijs te dynamisch.

Hier vind je meer informatie

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228