Hoe vind je een studentenkamer? En hoe maak je daar je thuis van?

Studentenkamer zoeken: zo pak je het aan en dit moet je weten

Studeer je of ben je dat binnenkort van plan? Dan komt daar vaak ook het zoeken van een studentenkamer bij kijken. Zeker als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, weet je misschien niet zo goed waar en hoe te beginnen met zoeken.

Maar los van het zoeken – en het vinden natuurlijk – zijn er nog wat zaken die erbij komen kijken. Ontdek alles wat je van tevoren moet weten over het vinden van een fijne studentenkamer, wat de alternatieven zijn en welke kosten je kunt verwachten. Daarnaast geven we je nog wat praktische tips over het inrichten van een kleine ruimte.

Studentenkamer huren: tips en waar beginnen met zoeken

Studenten willen samen een studentenkamer zoeken op Inholland-locatie

Het zoeken van een studentenkamer is niet altijd even makkelijk. Er spelen dan ook best wat factoren mee die van invloed zijn op deze zoektocht. Niet alleen je budget, maar ook de locatie, het aanbod, je netwerk en vaak ook een klein beetje geluk zijn bepalend. Toch heb jij zelf ook zeker invloed op de slagingskans. Met de onderstaande tips weet je in ieder geval hoe je dit het beste kunt aanpakken, wat de alternatieven zijn én waar je verder allemaal rekening mee moet houden.

Praktische sites voor het zoeken van een studentenkamer

Allereerst is het verstandig om in ieder geval je omgeving op de hoogte te stellen dat je een kamer zoekt, zodat ook zij hun ogen open kunnen houden. Maar de échte zoektocht begint bijna altijd online. Een aantal fijne en praktische websites en platforms zijn:

Tip: check vooral ook de pagina's van onze Inholland-locaties. Niet alleen kom je alles te weten over één van onze acht locaties, zoals studentenleven, faciliteiten en omgeving. Vaak geven we je al tips voor studentenwoningen in de regio, zoals regionale verhuurders en handige websites.

Studentenkamer zoeken via Facebook

Misschien zit dit platform niet meer in je social media-routine, maar onderschat de kracht en veelzijdigheid van Facebook niet als het om het zoeken van studentenkamers gaat. Er zijn namelijk ontzettend veel openbare én privégroepen waar regelmatig kamers worden gedeeld of waar je zelf oproepjes kunt plaatsen. Zoek maar eens op ‘studentenkamers [stad]’ en je ziet dat er tientallen groepen met soms wel duizenden leden verschijnen. Zie je een advertentie die jou aanspreekt? Reageer dan via een privébericht en vertel kort en bondig waarom je zo enthousiast bent over de kamer en waarom jij een geschikte huurder bent.

Tip: meld je ook aan bij groepen die niet specifiek om studentenkamers draaien, bijvoorbeeld een groep van je hogeschool of van de stad waar je wil wonen. Er bestaan genoeg ‘prikbordgroepen’ waar allerlei handige mededelingen, oproepjes en advertenties worden gedeeld.

Lid worden van een studentenvereniging

Studentenverenigingen zijn ideaal voor leuke feestjes, maar ook handig om sneller een studentenkamer te vinden. Je breidt sneller je netwerk uit en veel verenigingen hebben zelfs een eigen studentenhuis. In dat laatste geval moet je er wel rekening mee houden dat je het pand met veel studenten deelt. Soms wel meer dan twintig. Woon je liever in een rustigere omgeving? Dan kun je beter nog even verder lezen voor alternatieve manieren voor het huren van een kamer.

Alternatieve manieren voor het huren van een kamer

Lukt het niet op de standaard manier, of wil je het liever toch anders aanpakken? Dan zijn er ook nog alternatieve manieren om een kamer te huren:

Tijdelijk onderhuren

Tijdelijke studentenkamer onderhuren

Denk ook eens na over het tijdelijk (onder)huren van een studentenkamer, bijvoorbeeld van iemand die voor een aantal maanden naar het buitenland vertrekt. Natuurlijk wil je liever een eigen plek die voor langere tijd van jou is, maar het kan evengoed een mooie tussenoplossing zijn. Zo ervaar je alvast hoe het is om in deze stad of dit stadsdeel te wonen, of hoe het überhaupt is om op jezelf te wonen. Daarnaast kun je in de tussentijd rustig verder zoeken of doe je misschien wel nieuwe connecties op waardoor zoeken makkelijker gaat.

Let met het onderhuren van een kamer wel goed op of je jezelf kunt inschrijven in de gemeente of niet. Als dat niet het geval is, heeft dat enkele nadelige gevolgen voor onder andere je studiefinanciering. Zoek dit van tevoren dus goed uit!

Anti-kraak wonen

Anti-kraak wonen

Misschien heb je in eerste instantie een negatieve associatie bij anti-kraak wonen, maar dat hoeft helemaal niet. Het is in feite niets meer dan (legaal) een leegstaand pand betrekken om zo te voorkomen dat het (illegaal) gekraakt zal worden. Anti-kraakverenigingen bieden deze ruimtes aan voor relatie lage prijzen, wat ideaal is voor studenten. Er zitten echter ook wat nadelen aan anti-kraak wonen. Zo heb je – als het pand bijvoorbeeld verkocht wordt – geen huurrechten en is de opzegtermijn vaak maar een maand.

Met een groep huren

Met een vriendengroep een groter appartement of huis huren

In je eentje is een volledig appartement of huis huren meestal geen optie, zeker als student niet. Maar als je je krachten bundelt met een aantal vrienden heb je vaak meer mogelijkheden.

Huren bij een hospita

Studentenkamer huren bij een hospita

Een kamer huren bij een hospita houdt in dat je bij een particulier – meestal mensen van hogere leeftijd – een kamer of zelfs een verdieping huurt. Dit is vaak een stuk goedkoper en is vooral ideaal als je graag in een rustige omgeving wil wonen.

(Bijkomende) kosten van een studentenkamer

Wanneer je voor het eerst op kamers gaat wonen, verandert er veel. Niet alleen in het dagelijks leven en huishouden – opeens moet je zelf koken, de was doen én schoonmaken – maar ook financieel gezien is het even wennen. Er komen namelijk een hoop kosten bij kijken waar je voorheen misschien geen rekening mee hoefde te houden. En dan hebben we het niet alleen over de huur, maar ook je energiekosten en allerlei andere zaken die maandelijks of jaarlijks rekeningen jouw kant op sturen. We zetten op een rij waar je allemaal rekening mee moet houden qua kosten als je op jezelf gaat wonen.

Gemiddelde huur van een studentenkamer

De grootste kostenpost is natuurlijk de huur van je kamer zelf. Hoe hoog de kosten hiervan zijn, hangt af van een aantal factoren. Zo is de gemiddelde huur van een studentenkamer in Amsterdam, Utrecht en andere grote steden in de Randstad een stuk hoger dan in steden of dorpen daarbuiten. Ook het type woning, de grootte en de voorzieningen maken natuurlijk verschil. Een studentenkamer met een gedeelde badkamer, toilet en keuken is veel goedkoper dan een studio of appartement met een eigen keuken en/of badkamer.

Daarnaast stijgt de gemiddelde huurprijs de laatste jaren ook behoorlijk. In 2022 betaalden studenten gemiddeld zo’n 512 euro per maand voor een kamer, waar dat bedrag het jaar daarvoor 50 euro lager was. Zoek je een woning of appartement in de vrije sector, dan moet je rekenen op een huur van minstens 700 euro of hoger.

Gas, water en licht

Meestal zijn gas, water en licht – oftewel: energie – inbegrepen bij de huurprijs van een studentenkamer. In dat geval wordt er in de advertentie meestal van ‘inclusief’ gesproken. Is dat niet het geval, dan moet je dit zelf regelen en betaal je je daadwerkelijke verbruik direct aan de energieleverancier. Wat je voor gas, water en licht betaalt – direct of indirect – verschilt per moment en contract, maar houd bij een eenpersoonshuishouden ongeveer 150 euro per maand in gedachten.

Gemeentelijke belastingen

Waar je als student misschien niet meteen bij stilstaat, maar wat je zeker wel in je portemonnee voelt, zijn de jaarlijkse gemeentelijke belastingen. Denk aan rioolheffing, waterschapsbelasting en afvalstoffenheffing. Deze rekeningen krijg je meestal aan het begin van het jaar en de bedragen verschillen per gemeente. Maar gemiddeld kun je rekening houden met de volgende bedragen per éénpersoonshuishouden:

  • Afvalstoffenheffing: 120-180 euro per jaar
  • Waterschapsbelasting: 100-200 euro per jaar
  • Rioolheffing (wordt niet in elke gemeente in rekening gebracht): 70-200 euro per jaar

Verzekeringen

In Nederland gelden er geen verplichte woonverzekeringen als je een studentenkamer huurt, wel moet je vanaf je achttiende natuurlijk een eigen zorgverzekering afsluiten vanaf 140 euro per maand. Dit zijn dan geen directe woonkosten, maar zeker wel iets om rekening mee te houden in je maandelijkse lasten.

Daarnaast is het verstandig om een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Voor een paar euro per maand ben je verzekerd bij schade of ongelukjes in je eigen of andermans huis.

Studiekosten

Of je het nu volledig, deels of helemaal niet zelf betaalt, toch is het goed om te weten hoeveel de studiekosten bedragen. Ook al verandert dit bedrag jaarlijks, het wettelijke collegegeld ligt voor een (eerste) studie rond de 2300 en 2400 euro per jaar, wat neerkomt op zo’n 200 euro per maand.

Daarbij komen natuurlijk ook nog kosten van je boeken en eventuele andere benodigdheden, zoals een laptop. Voor boekengeld kun je rekenen op zo’n 700 euro (of 57 euro per maand), al bestaan er natuurlijk ook goedkopere tweedehands of digitale opties.

Lees meer over studiekosten op het hbo

Overige vaste en variabele lasten

Tot slot zijn er nog heel wat andere vaste en variabele lasten waar je rekening mee moet houden. Denk aan:

  • Internet, tv en telefonie: Voor internet en tv kun je rekenen op een maandbedrag van 50 tot 70 euro, al kun je de internetkosten ook delen met je eventuele huisgenoten. Overigens kiezen veel mensen er tegenwoordig voor het tv-pakket weg te laten om geld te besparen, bijvoorbeeld wanneer ze vooral gebruik maken van streamingdiensten. Voor je mobiele telefoonabonnement kun je bij een sim only-abonnement rekenen op 10 á 15 euro per maand, of 40 á 50 euro per maand als je via je abonnement ook een toestel afbetaalt.

  • Streamingdiensten: Bijna iedereen heeft wel een of meerdere abonnementen op streamingdiensten om films en series te kijken of muziek te luisteren. Per dienst betaal je ongeveer 3 tot 10 euro per maand, maar alles bij elkaar tikt het behoorlijk aan. Probeer daarom – als het mogelijk is – abonnementen met huisgenoten te delen om de kosten te splitten.

  • Boodschappen: Hoeveel je hiervoor moet incalculeren, verschilt per persoon, maar reken op minimaal 200 euro per maand. Door samen met je huisgenoten te koken en de kosten te delen, kun je veel geld besparen. Ook helpt het om restjes in te vriezen voor een volgende keer. Daarnaast is het handig om voor meerdere dagen boodschappen te doen in plaats van elke dag. Scheelt je in alle gevallen geld én tijd.

  • Vrije tijd en uitjes: Feestjes, dagjes weg, naar de bioscoop of lekker uit eten, het hoort er allemaal bij, dus ook hier moet je rekening mee houden in je maandbudget. Gemiddeld geeft een student hier ongeveer 150 euro per maand aan uit.

  • Sport: Ga je regelmatig naar de sportschool? Reken op 30 á 50 euro per maand. Zoek je een goedkope sport? Kies dan voor hardlopen, wandelen of yoga.

  • Overige uitgaven: Tot slot geef je maandelijks ook nog geld uit aan allerlei andere zaken, zoals kleding, cadeautjes en vervoer. Hoeveel dit voor jou is kun je het beste zelf inschatten, maar gemiddeld kun je uitgaan van circa 140 euro per maand.

Dit ontvang je: studiefinanciering en zorgtoeslag

Gelukkig komt er ook nog een leuk zakcentje binnen als je studeert. Als je jonger dan 30 bent en op jezelf woont, heb je in veel gevallen recht op uitwonende studiefinanciering van circa 440 tot 470 euro per maand (bedrag verschilt per jaar) én een studentenreisproduct. Hiervoor geldt wel een aantal voorwaarden. Beide vergoedingen vallen onder de prestatiebeurs, wat inhoudt dat je deze niet hoeft terug te betalen als je de studie binnen tien jaar afrondt.

Daarnaast kan het zijn dat je recht hebt op zorgtoeslag van maximaal 127 euro, ter compensatie van je (verplichte) zorgverzekering.

Huurtoeslag is bij de meeste studentenwoningen niet van toepassing, tenzij je een zelfstandige woonruimte huurt. Oftewel: een woning met eigen toegangsdeur (die op slot kan), een eigen keuken en wc.

Kleine studentenkamer inrichten: zo pak je het praktisch én stijlvol aan

Heb je een kamer gevonden? Dan wordt het tijd om na te denken over de inrichting van je studentenkamer. Omdat de ruimte meestal beperkt is, moet je hier slim mee omgaan zodat je de ruimte optimaal kunt benutten. Het is dan ook de truc om die vierkante meters zowel praktisch als stijlvol in te richten. Wat multifunctionaliteit en ruimtebesparing betreft kun je rekening houden met de volgende tips:

Richt jouw studentenkamer in met handige meubels

Ga de hoogte in: Door optimaal gebruik te maken van de hoogte, kun je meer spullen kwijt zonder dat ze te veel 'loopruimte' innemen. Denk aan een hoogslaper, waarbij je onder het bed je bank of bureau kwijt kunt. Ook wandplanken zijn ideaal.

Inklap- en uitschuifmeubels: Kies voor een kleine tafel die je uitschuift tot grotere tafel. Zo hoef je nooit met je bord op schoot te eten – of met je laptop op schoot te werken – én kun je gezellige etentjes houden. Helemaal ideaal: een tafel die je verticaal tegen de wand kunt opklappen!

Multifunctionele meubels: De meeste studentenkamers zijn niet groot genoeg voor een groot bed én een bank. Gelukkig bestaan er genoeg stijlvolle banken die je in een handomdraai uitklapt tot bed en die óók nog eens comfortabel liggen. Andere voorbeelden van handige multifunctionele meubels zijn salontafels met opbergruimte, een lage vakkenkast die je als vensterzitje kunt gebruiken of een bed met extra opbergruimte onder het matras.

Opgeruimd staat ruimer: Je hebt waarschijnlijk niet veel opbergruimte in je studentenkamer, maar zorg er in ieder geval voor dat je alles zo veel mogelijk achter gesloten deurtjes of in manden kunt opbergen. Zo houd je je kamer netter, rustiger en ruimer.

Betaalbare, kwalitatieve én stijlvolle meubels: Let bij het uitkiezen van de meubels niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit. Anders moet je ze binnen de kortste keren alweer vervangen. Dé plek om kwalitatieve meubels te scoren: kringloopwinkels, Marktplaats of Facebook-advertenties. Deze meubels zijn vaak nog in goede staat, of hebben misschien een kleine reparatie of een likje verf nodig.

Wit = ruimtelijker: Wit maakt je kamer optisch ruimtelijker. Houd de basis daarom het liefst licht en maak je kamer warm en persoonlijk met wat stijlvolle accessoires en mooie prints of kunst aan de muren.

Creatief met behang en verf: Droom je van een mooi behang of accentkleur op de muur, maar mag dit niet van je huurbaas? Wees dan creatief! Beplak of schilder bijvoorbeeld een grote houten plaat met behang of verf en zet die tegen de muur als eyecatcher. Het zijn de kleine dingen die van een kamer een thuis maken.

Heb je vragen over studeren bij Hogeschool Inholland?

We helpen je graag!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228