Deze kosten kom je tegen als je gaat studeren

Alles over studiekosten van een hbo-opleiding bij Inholland

Studeren betekent – naast jezelf ontwikkelen – ook dat je rekening moet houden met een extra kostenpost. Maar wat kost studeren aan het hbo nu eigenlijk? En wat voor kosten komen er allemaal nog meer bij kijken, náást het jaarlijkse collegegeld? Op deze pagina leggen we uit aan welke verschillende soorten studiekosten je allemaal moet denken. Goed om van tevoren te weten, want met de juiste voorkennis kom je niet voor financiële verrassingen te staan.

Student rekent de studiekosten met collegegeld en instellingstarief uit

De studiekosten van een hbo-opleiding op een rij

Maar eerst, de belangrijkste vraag: hoeveel kost studeren aan het hbo dan precies? Om een totaalbeeld van de kosten van studeren te schetsen, moet je uiteraard veel verder kijken dan alleen het collegegeld. Toch blijft het nu eenmaal een van de grootste kostenposten, dus laten we het overzichtelijk houden en hiermee van start gaan.

Het exacte bedrag van het jaarlijkse collegegeld verschilt per jaar. Daarnaast is het goed om te weten dat er twee verschillende soorten tarieven: het wettelijk collegegeld en het instellingstarief. Welk van de twee voor jou van toepassing is, verschilt per opleidingsvorm (voltijd, deeltijd, duaal), je nationaliteit en je eventueel eerder behaalde diploma’s.

Bij het wettelijke collegegeld kun je rekening houden met een bedrag tussen de 2300 en 2500  euro per collegejaar. Start je in februari, dan ligt het collegegeld een stuk lager. Je kunt er overigens voor kiezen om dit bedrag eventueel in maximaal negen termijnen te betalen.

Bekijk de huidige kosten van het collegegeld en instellingstarief

Collegegeldwijzer: hulp bij het berekenen van je collegegeld

Zoals je misschien al begreep hangt het exacte bedrag van het collegegeld (of instellingstarief) van nogal wat factoren af. Zie je door de bomen het bos niet meer? Laat onze collegegeldwijzer je dan helpen en duidelijkheid geven. Op onze pagina over collegegeld vind je – naast veel nuttige info – rechtsonder een pop-up button waarbij onze digitale assistent je op weg helpt en je vragen kan beantwoorden.

De kosten van studieboeken

Ondanks dat ook het lesprogramma op het hbo steeds verder digitaliseert , worden studieboeken voorlopig nog gebruikt . Dus tel ook deze kosten op bij de totale studiekosten van een hbo-opleiding. Hoeveel je hiervoor precies moet incalculeren, verschilt erg per opleiding, maar volgens het Nibud geven studenten gemiddeld zo’n 600 euro per jaar – of circa 50 euro per maand – uit aan studieboeken.

Het werkelijke bedrag kan hoger of lager liggen, maar dat hangt er ook van af of je de studieboeken nieuw moet kopen of veel goedkoper tweedehands kunt kopen. Ook kan het fijn zijn als je bepaalde boeken kunt lenen bij de bibliotheek of een oud-student.

Eigen laptop aanschaffen

Daarnaast is een eigen laptop bij veel hbo-opleidingen handig of zelfs onmisbaar. De prijzen hiervan verschillen behoorlijk en wellicht heb je al een goede laptop in je bezit, maar reken gemiddeld op zo’n 800 euro voor een degelijke laptop als je deze nog moet aanschaffen.

Check bij de opleiding van jouw interesse of er nog specifieke (extra) kosten bij komen kijken

De kosten van een studentenkamer

Niet iedereen die studeert gaat (direct) op kamers, maar er komt een moment dat je een eigen stek gaat zoeken. Met wat voor kosten je dan rekening moet houden? Dat hangt van ontzettend veel factoren af. Niet alleen de locatie en het aanbod, maar ook het type woning en de grootte daarvan zijn bepalend voor de kosten van een studentenkamer.

Om je alvast een indicatie te geven van wat je gemiddeld voor een (studenten)kamer betaalt, moet je vandaag de dag rekenen op zo’n 500 euro per maand. Maar houd ook rekening met uitschieters van enkele honderden euro’s daarbovenop in de meest gewilde (studenten)steden. Daarnaast komen er ook nog enkele andere kosten bij kijken als je als student op jezelf gaat wonen.

Lees alles over de (bijkomende) kosten van een studentenkamer

Financiën niet (meer) op orde? Inholland geeft advies en begeleiding

Studeer je al enige tijd en merk je dat je financieel in de knel komt? Dat is erg vervelend, maar niets om je voor te schamen. Bijna elke student zit wel eens krap bij kas, niet alleen door de hoge studiekosten. Gelukkig kun je binnen Hogeschool Inholland altijd wel bij iemand terecht voor een luisterend oor óf financieel advies. Dat kan bijvoorbeeld bij je decaan of de centrale studentenadministratie, maar Inholland heeft ook een aantal financiële coaches van Financieel Slim Studeren die jou persoonlijk kunnen adviseren en begeleiden.

Lees meer over Financieel Slim Studeren

Studenten gaan na of ze studiefinanciering krijgen voor studiekosten

Studiefinanciering: zoveel ontvang je als hbo-student

Tot slot een fijne meevaller: ter compensatie van je studiekosten ontvang je als student in veel gevallen studiefinanciering. Hoeveel je precies ontvangt, hangt af van een aantal factoren én jaarlijkse wijzigingen. Ben je als hbo-student jonger dan 30 jaar en woon je op jezelf, dan heb je in veel gevallen recht op uitwonende studiefinanciering. Dit bedrag kan soms wel oplopen tot ruim 400 euro per maand . Woon je nog thuis als hbo-student? Dan ontvang je de basisbeurs van ruim 100 euro per maand.

Goed om te weten: studiefinanciering valt onder de prestatiebeurs, wat betekent dat je dit niet hoeft terug te betalen als je de studie binnen tien jaar afrondt.

Heb je vragen over studeren bij Hogeschool Inholland?

We helpen je graag!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228