Tuinbouw & Agribusiness voltijd

Voor jou is de geur van verse aarde al net zo lekker als die van bloeiende chrysanten of hyacinten.

Hbo Tuinbouw & Agribusiness

Voor wie

Jij hebt iets met natuur. Voor jou is de geur van verse aarde al even heerlijk als die van de bloeiende chrysanten of hyacinten erboven. En net zo aantrekkelijk als de trostomaten een kas verderop. Dit is de wereld waarin jij wilt werken. Om de nieuwste veredelings- en teeltmethoden te ontwikkelen voor nog duurzamere en gezondere voeding of voor de mooiste, stevigste bloemen. En veel tuinbouwbedrijven zitten niet alleen te springen om groene kennis, maar ook om organisatorische vaardigheden. Dus ook als je talent bij bedrijfskunde ligt, krijg je volop kansen in deze innovatieve branche. Je bent dus ook een commercieel denker: ondernemend, analytisch en iemand die van samenwerken houdt.

Studieprogramma Tuinbouw & Agribusiness 

De vierjarige opleiding Tuinbouw & Agribusiness combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet.

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Bij de opleiding Tuinbouw & Agribusiness richt je je op productontwikkeling van a tot z. Dat start bij de vraag van consumenten: waar hebben zij behoefte aan, wat zijn de trends in de markt? Het antwoord is een passend product dat daarna succesvol geproduceerd moet worden. Tot slot sta je stil bij het vermarkten van dat product. Met een mix van theorie en heel veel praktijk leer je de sector van binnenuit kennen en ontdek je jouw rol en vaardigheden. Zo groei je in vier jaar uit tot een professional!

Studievormen

  • Theorie
    Wil je een vak leren, dan begint het bij de theorie. Je volgt hoorcolleges en doet mee aan werkcolleges. De link met de praktijk is altijd aanwezig, zeker in gastcolleges van professionals uit de sector.
  • Projecten
    Theorie komt extra tot leven in projecten met praktijkopdrachten. Vaak zijn het echte projecten rechtstreeks uit het werkveld.
  • Praktijk
    Buiten, daar gebeurt het. Je oefent je vaardigheden met trainingen, praktijkopdrachten in groepjes en je gaat op excursie. Natuurlijk staat de opleiding ook bol van de stageprojecten in het derde en vierde jaar.
  • Onderzoek
    Je vaardigheden als onderzoeker horen bij je kwaliteiten als toekomstig professional in de tuinbouw. Vooral als je je wilt specialiseren in de ontwikkeling van nieuwe producten.

Externe locaties

Als student Tuinbouw ga je ook in de praktijk aan de slag op externe locaties, zoals het World Horti Centre en Tomato World.

Twijfel je nog?
Heb je ‘iets’ met groen en twijfel je over de tuinbouw? Dan is het verstandig om eens bij de verwante opleidingen te kijken. Wie weet passen die wel beter of ook bij jou. 

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

In het eerste jaar leer je de basis kennen van teelt, de bedrijfsmatige kant van de tuinbouw en de sector in het algemeen. Dat gebeurt met een breed aanbod aan vakken. Zo doe je kennis en vaardigheden op rond bijvoorbeeld teelt en gewasbescherming, onderzoek en toegepaste biologie, bedrijfsvoering en marketing, en logisitiek en productieketens.

Vier stappen
In de tuinbouw ontwikkel je producten in vier stappen. Bij Inholland zijn de vakken thematisch verdeeld volgens deze stappen. Je kunt je in elke processtap specialiseren. Het gaat om:

  1. Vraag onderzoeken
    Ga met marktonderzoek na waar de consumenten, bedrijven of de sector en de maatschappij in het algemeen behoefte aan heeft.
  2. Product ontwikkelen
    H
    oe kun je aansluiten op de actuele vraag in de markt? Ontwikkel of verbeter een ras met bijvoorbeeld onderzoek, genetica en toegepaste biologie. En stel jezelf de vraag: hoe gaan we met dit product geld verdienen?
  3. Produceren
    H
    eb je een nieuw product, zet dan de productie op. Hier doe je een beroep op je teeltkennis en ondernemerschap.
  4. Vermarkten
    H
    oe bied je het nieuwe product aan aan consumenten en bedrijven? Nu komt het aan op slimme marketing, ketenkennis, export en logistiek.

Verder oriëteren
Je benut deze introductie ook om je verder te oriënteren, want in het tweede jaar ga je een afstudeerrichting op die het best bij jou past. Wordt het de meer technische variant van Teeltechniek en Veredeling? Of ben je meer geïnteresseerd in de bedrijfskundige kant van de sector en kies je voor de richting Management en Greenports? 

Vakken

 Biobased & Sustainable BusinessToegepast teeltonderzoekPlantfysiologieToegepast bedrijfsonderzoekExportmanagement

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

In het eerste halfjaar verdiep je je in de thema’s van het eerste jaar. In het tweede half jaar ga je een afstudeerrichting kiezen. Tuinbouw & Agribusiness heeft deze opties voor jou:

  • Teelttechniek en Veredeling
    Krijg volledig inzicht in de grote variatie van technieken en technologieën voor voedingstuinbouw en sierteelt, met vakken rond bijvoorbeeld urban farming, duurzame productiemethoden, biobased economy, teelt, veredeling en ontwikkeling van nieuwe rassen.
  • Management en Greenports
    Hoe run je een agrarisch bedrijf? Wat zijn Greenports? Hoe werken deze clusters van tuinbouwbedrijven? De vakken richten zich onder meer op ondernemen, marketing, logistiek, concurrentie en de marktvraag.

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

Je gaat verder met waar je het tweede jaar gebleven bent; gefocust op jouw afstudeerrichting. Ook gaan in dit jaar de Greenports echt voor je open. Dan test je jezelf voor het eerst tijdens een stage. Vijf maanden lang voer je zelfstandig opdrachten of onderzoek uit voor een echte opdrachtgever, zoals een bedrijf of andere organisatie. Want leren door te doen, daar leer je het snelste van. Dit kan in Nederland, of in het buitenland.

De opleiding Tuinbouw & Agribusiness werkt samen met onderstaande bedrijven:

Biobased Economy
Het groen agrarisch onderwijs werkt nauw samen op het gebied van Biobased Economy. De Biobased Economy gebruikt grondstoffen van planten en dieren voor energie, bioplastics, verpakkingen, plaatmateriaal, veevoer, en inhoudstoffen voor voeding en medicijnen en vele andere toepassingen. Daarmee vervangt de Biobased Economy het gebruik van fossiele grondstoffen en is het een belangrijke ontwikkeling naar een duurzame samenleving. Gezien het grote belang, spelen veel multinationals maar ook kleinere bedrijven in op de mogelijkheden van de Biobased Economy.

Studenten van alle Agri, Food & Life Sciences-opleidingen van Inholland Delft  krijgen allemaal te maken met  de aspecten van Biobased Economy. Relevante ontwikkelingen rond het onderwerp krijgen ruim aandacht tijdens de opleiding. Een verdere verdieping is mogelijk bij stage, projecten of afstudeeropdracht. Daarmee kun je tijdens en na de studie bijdragen aan deze uitdagende en maatschappelijk zeer belangrijke ontwikkeling.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

In je laatste jaar specialiseer je je verder binnen jouw afstudeerrichting. Ook ga je, in het laatste half jaar, aan de slag met je afstudeeropdracht. Hiermee laat je aan een echte opdrachtgever zien of jij je vak al verstaat. Wederom kun je het avontuur over de grens zoeken.

Bachelor of Science
Je rondt de opdracht af met een scriptie en een mondelinge presentatie. Als beloning ontvang je je diploma. Voortaan mag je je Bachelor of Science (BSc) of ingenieur (Ing,) noemen.

Kom 5 juni naar de Open Avond

Meld je aan!

Leuke opleiding?

Op de hoogte blijven?

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Tuinbouw & Agribusiness 

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

 

 

Studeren in het buitenland

Nederlandse tuinbouwproducten gaan de hele wereld over. Logisch dat jij als stagiair met ze mee reist. Inholland helpt je aan de broodnodige buitenlandervaring. Of het nu gaat om jouw stage in het derde jaar of je afstudeeropdracht in het vierde; we hebben een groot netwerk, niet alleen in Europa. Denk ook aan de Verenigde Staten, Canada en China. Of heb je een specifieke plek op het oog buiten ons netwerk? Laat het weten. Voldoet die aan de eisen van de opleiding, dan kun jij alvast je koffers pakken.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228